Alternatívne lukostrelecké športy

Milí lukostrelci,

vzhľadom na súčasnú situáciu, keď máme príležitosti na nasávanie nových vedomostí, by sme Vám chceli predstaviť zopár na Slovensku nie úplne bežných disciplín spojených s lukostreľbou. Každý vie o terčovej, halovej, terénnej, 3D lukostreľbe, ale vďaka niektorým „kreatívnym mysliteľom“ máme disciplín oveľa viac. Poďme si stručne priblížiť aspoň niektoré z nich.

LUKOSTERLECKÝ BIATLON

Biatlon je všetkým určite známy, zamýšľali ste sa však niekedy, že to pôjde aj s lukom? Kombinácia behu na lyžiach a lukostreľby vôbec nie je out. Zatiaľ, čo pre niektorých je zimná halová sezóna v plnom prúde, pre iných je ten správny čas vytiahnuť bežky a pobrať sa strieľať.

biatlon.jpg

„Ski-lukostreľba“ sa datuje od roku 1991, kedy sa konala prvá oficiálna súťaž v tejto disciplíne, avšak vznikla už storočia predtým v Škandinávii. Prvé fotografie pochádzajú z Nórska už z roku 1540. Dnes sa trénuje celosvetovo, najmä v Rusku, Taliansku a Škandinávii ale aj v Poľsku, Nemecku a Japonsku. Na vývoji tohto jedinečného športu sa spoločne podieľali organizácie WA (World Archery) a IBU (International Biathlon Union).

Pravidlá sa môžu líšiť od súťaže k súťaži, ale zvyčajne sa beží 12,5km – muži / 10km – ženy. Existujú však rôzne disciplíny, podobne ako v klasickom biatlone (napr.: šprint – 7,5km/6km; stíhačka; hromadný štart atď., tých, ktorých to zaujíma, môžete si pozrieť pravidlá biatlonu). Samozrejme, luk (niekde aj šípy) si musí pretekár niesť stále so sebou. Využívajú sa na to špeciálne nosiče na chrbát, aby im luk pri presunoch neprekážal. Z technických (ale aj praktických) príčin nie sú dovolené stabilizátory.

biatlon nad linkom.jpg

Zdroj: https://www.archery360.com/

Strieľa sa zo stoja alebo z kľaku na terč s priemerom 16cm. Vzdialenosť je 18m. Každý minutý terč je penalizovaný buď trestným kolom (150m) alebo časovou prirážkou. Terče sú podobné ako v klasickom biatlone. Nejde o to, kam ho trafíš, stačí ak spadne. Vyhráva ten, kto ako prvý prebehne cieľovou páskou. Biatlon je oproti bežeckej lukostreľbe, ktorú Vám predstavíme nižšie, náročnejší, pretože zapájate aj ruky, pri odrážaní sa palicami a potom streľba s úplne vysilenými a roztrasenými rukami... no, nechcela by som stáť v blízkosti terča.

Strelnica vyzerá asi takto:

strelnica.jpg

zdroj: https://www.archery360.com/

BEŽECKÁ LUKOSTERĽBA

Áno, aj počas letnej sezóny si môžeme užiť kombináciu vytrvalostného športu a lukostreľby. Strieľať na terč, keď máte tep 170 a tesne pred infarktom naozaj nie je sranda :-) Vyskúšajte si to! Môžete aj na našich 3D súťažiach. Namiesto kráčania skúste pobehnúť a pred každým výstrelom 10 drepov.

Túto disciplínu poznáme najmä z Ruska, Maďarska a Nemecka, tiež od 90-tych rokov. Oficiálne sa „bežecká lukostreľba“ stala súčasťou World Archery v roku 2003. K nám najbližšie oficiálne súťaže sa konajú v susednom Česku, kde ich zastrešuje Český lukostřelecký svaz.

bezecka lukostrelba nad linkom.jpg

Zdroj: http://run.qkr.fr/

Pravidlá sú podobné ako pri biatlone. Opäť dĺžka trate je rôzna, ale najbežnejšie sú 3-4 kolá po 1km. Strieľa sa 3-krát na 18m (16cm priemer) - dvakrát zo stoja a jedenkrát z kľaku. Trestné kolo je 60 až 150m, podľa možností organizátora. Luk si môžete niesť v ruke alebo využiť (podobne ako pri biatlone) nosič na chrbát (viď. foto vyššie). Niektoré pravidlá dovoľujú si nechať šípy v stojanoch na strelnici.

bezecka lukostrelba.jpg

zdroj: https://worldarchery.org/

Aj v biatlone aj v bežeckej lukostreľbe je možné štartovať ako tím, napríklad v štafete. Myslím si, že je to výborná možnosť na team-building, zlepšenie kondície a streľby. Týmto by som chcela povzbudiť tých, ktorým sa tento šport zapáčil, aby sa nebáli presadiť a vyskúšali zorganizovať nejakú malú peknú akciu a oživiť našu lukostreľbu niečím novým :-)

JAZDECKÁ LUKOSTREĽBA

Strieľanie z luku z cválajúceho koňa niekde uprostred prérie ako Vinnetou je snom skoro každého lukostrelca a jazdca. Avšak synchronizovať dolnú časť tela, ktorá sa má sústrediť na koňa a hornú časť zameranú na terč vôbec nie je jednoduché. Najdôležitejší je balans.

Keď sa na to pozrieme z pohľadu histórie zistíme, že jazdecká lukostreľba sa vyvíjala na rôznych kontinentoch rôznym spôsobom. Cieľ bol však ten istý – lov (najmä bizónov v severno-amerických prériách) a boj (v Ázii). Medzi prvými boli mongolské kmene, Huni (maďarské kmene), Turci a samozrejme indiáni.

jazdecka lukostrelba.jpg

Zdroj: https://arstechnica.com/

Techniky a taktiky boja sú tiež veľmi zaujímavá a obsiahla téma, preto len stručne. Lukostrelci na koňoch bývali zvyčajne neefektívnou zbraňou proti masovému útoku. A to z jednoduchého dôvodu: jazdec s koňom sú značne väčším terčom pre zasiahnutie súperom ako lukostrelec – pešiak. Preto neskôr využívali prevažne „stojacich“ lukostrelcov, žoldnierov a... jazdeckých kušostrelcov. Áno, znie to zvláštne, ale aj na takýchto bojovníkov by ste naďabili v stredovekej Škandinávii. Kušostrelci na koňoch slúžili nielen ako skauti, ale tiež chránili boky pešej čaty. Vzhľadom na to, že nabíjanie kuší na koňoch je vskutku náročná operácia, väčšinou vystrelili jedenkrát a ďalej bojovali len s mečmi. Samozrejme, ľudia začali vymýšľať rôzne zlepšováky pre efektívnejšiu streľbu a opätovné nabíjanie, ale nakoniec ich aj tak strelné zbrane (hlavne pušky) vytlačili. Dnes sa organizácie snažia o zachovanie a podporovanie tradície jazdecko-lukostrelecekých športov.

jazdecka lukostrelba 2.jpg

Zdroj: http://www.xinhuanet.com/

Jedným z dvoch najviac rozšírených štýlov je mongolský štýl. Strieľa sa tu pomocou lukostreleckého prsteňa, ktorý je výhodný kvôli možnosti rýchleho vypustenia. Bežné je tiež zakladať šíp z druhej strany luku t.j. zo strany palca. Tým druhým typom je lukostreľba s troj-prstovým vypúšťaním (ukazovák nad a prostredník s prstenníkom pod šípom), ktorá je v Európe a Severnej Amerike rozšírenejšia. Najviac ju preslávil maďarský jazdec – Lajos Kassai. Je majstrom sveta v tejto disciplíne a organizuje mnohé kurzy. Ďalšia pomerne rozšírená technika je dvoj-prstovým vypúšťaním, kedy sa ukazovák a palec dotýkajú len šípu. Typy používaných lukov sú tiež rôznorodé – maďarské, kórejské atď. Dokonca je určené akým spôsobom sa môžu nosiť šípy – či v ruke, ktorá drží luk (Maďarský štýl) alebo pripevnené na sedle či na stehne (Kórejský štýl). Streľba ako taká je oveľa viac inštinktívna ako pri bežných disciplínach, ktoré poznáme.

Dnes sa organizujú súťaže v lukostreľbe z koňa najmä v Amerike, Kórei, Japonsku a Anglicku. Disciplíny sú rozličné, napríklad streľba na jeden šíp, na 2 šípy, sadu alebo iné. Na všetko je stanovený časový limit. V prípade, že jazdec príde do cieľa skôr, prirátajú sa mu body. Zvyčajne stoja terče do 15 – 20m od cvalovej dráhy. Strieľa sa smerom dopredu, do strán, dozadu, dokonca aj hore a dole a niekedy aj na pohyblivé terče.

A takto vyzerá bodovačka pre jednu disciplínu z kórejským štýlom:

bodovacka.jpg

Celú bodovačku v PDF nájdete na: https://ba70dad5-43da-43bb-b903-b65e68ac9970.filesusr.com/ugd/d824fb_28dd7b506c024600ac51d71945e8e390.pdf

Špecialitkou tohto športu je streľba z koňa skáčuceho cez prírodné prekážky.

jazdecka 3.jpg

Zdroj: https://www.archery360.com/

Jedným z najťažších typov je streľba spoza hlavy na terč ležiaci na zemi blízko dráhy.

jazdecka 4.jpg

Zdroj: https://ginamc.blogspot.com/

Keď chcete začať s jazdeckou lukostreľbou v prvom rade musíte byť skúseným jazdcom, dôverovať svojmu koňovi a dokázať ho viesť v cvale aj bez oťaží. Lukostreľba sa dá trénovať „na pešo“ - najprv v kroku a potom postupne do behu. Niektorí odvážlivci trénovali na bicykli či korčuliach, aby si zvykli na streľbu pri rýchlom pohybe. Keď už sedíme na koni, začíname na lonži v kroku, neskôr v kluse a nakoniec v cvale. Treba brať ohľad aj na koňa a zodpovedne ho na tento šport pripraviť. Predsa len je to plaché zviera, ktoré sa výstrelu alebo čohokoľvek iného môže zľaknúť.

Na Slovensku bolo viacero klubov, kde sa vyučovala lukostreľba z koňa. Dnes už žiaľ o žiadnom neviem. Sama na koni jazdím a dúfam, že moja dlhoročná túžba vyskúšať tento výnimočný šport, sa raz naplní. Budem rada, keď sa nás – nadšencov nájde viac a podarí sa nám túto disciplínu rozšíriť ďalej.

POPINJAY/PAPINGO

Papingo je tradičnou disciplínou predvádzanou nielen pomocou lukov, ale aj kuší či palných zbraní. Vznikla z možno trochu čudného dôvodu – strieľania vtákov. V popinjay sa strelci snažia zasiahnuť a zhodiť cieľ v podobe malých drevených makiet vtáčikov prichytených na tyči, niekedy vo výške až 27 metrov, takže streľba je takmer vertikálna. Existuje mnoho variantov tejto hry a my si predstavíme tú najzákladnejšiu.

paingo.jpg

Zdroj: https://www.longbow-archers.com/

Popinjay vznikol v 15-tom storočí v Škótsku, kde sa najprv strieľalo na terč upevnený na veži. Dnes je najpopulárnejšia v Belgicku, prípadne Anglicku a v ostatných krajinách je takmer nepoznaná. Každoročne sa v Anglicku v prvú májovú nedeľu koná Festival Popinjay. Celkového víťaza potom celý deň prezývajú „Kapitán Popinjay“.

Terče bývajú rôznych veľkostí – rôzne druhy vtákov, v rôznych vzdialenostiach a sú aj rôzne bodované (napr. podľa pravidiel Spojeného kráľovstva: kohút - 5 bodov, sliepka – 3 body a kura – 1 bod). Súťažiaci musia strieľať so špeciálne upravenými hrotmi kvôli bezpečnosti. Existuje aj horizontálna verzia tejto „hry“.

painko2.jpg

Zdroj: https://www.wikiwand.com/

Z popisu si to možno ťažko predstaviť, preto prikladáme link na názornú ukážku: http://www.theinfinitecurve.com/archery/popinjay-papingo/

Tak, ktorý z týchto športov vyskúšate ako prvý? V týchto ťažších časoch vôbec nie je na škodu zapojiť fantáziu a vyskúšať niečo nové ;-). Môžete vymyslieť aj vlastnú disciplínu, napríklad orientačný beh s terčmi? Možnosti sú neobmedzené, stačí len trocha odvahy a chuť vyskúšať nové športy. Samozrejme, popri skúšaní všetkého možného nesmieme zabudnúť na naše obľúbené 3D-čko.

Pevnú mušku a zdravie praje

(c) Olívia Kreutzová

Posted on mar 28, 2020

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba