Majstrovstvá Slovenska SLA 3D sú uspešne za nami - reportáž

Všetko dopadlo dobre. Napriek kritickej situácií s kovidom sa MSR mohli odsúťažiť, Geronimo so zmyslom pre detail zorganizoval krásnu súťaž, súťažiaci prišli a odsúťažili v zmysle pravidiel a fair play. No a vyšlo počasie na jednotku s hviezdičkou.

Tieto štyri faktory sa počas víkendu stretli a to bolo zárukou krásnej lukostreleckej súťaže - Majstrovstiev Slovenska SLA 3D 2020 v Dechticiach na Planinke.

SLA - MS 3D - 2020 -  TRENINGOVA STRELNICA-07.jpg

O organizáciu MSR SLA 3D 2020 požiadal klub Geronimo Archery Trnava pod vedením predsedu Petra Krištofíka v novembri 2019. Od VČS sa Geronimáci snažili pripraviť všetko čo najlepšie. A mali od "kovidovej" jari hlavu v smútku, či sa v septembri bude dať, či nebude dať súťažiť. Všetko sa pripravovalo tak, že MSR budú, ale nik nevedel, či nám to niekto na poslednú chvíľu nezakáže. Česi si museli vybaviť na vstup do SR negatívny test na Covid, Maďari sa museli bohužiaľ odhlásiť, Poliaci tiež zrušili účasť. V týždni pred MSR sa objavil na základnej škole v Dechticiach pozitívne nakazený, tak sme všetci do piatku tŕpli, či nepríde dajaké opatrenie... Neprišlo a okres Trnava je "červený" až od pondelka po súťaži. Našťastie.

MSR boli na pláne počas víkendu 19.-20.9. 2020. Ale súťaž vlastne začala už v piatok. Registrácia a tréning prebiehali už v piatok podvečer, čo bolo super, nebol potom taký nával na registráciu a kontorlu náradia v sobotu ráno. Na súťaži sa nakoniec zúčastnilo 240 súťažiacich zo Slovenska, Česka a Rakúska.

SLA - MS 3D - 2020 -  TRENINGOVA STRELNICA-31.jpg

Zahájenie súťaže prebehlo pred kaštieľom na Planinke. Súťažiaci boli rozdelení na dve skupiny podľa divízií. Na trati B v okolí kaštieľa dopoludnia strieľali divízie TRRB, PBHB, CU, OL. Na trati A súťažili zvyšné divízie: TRLB, CRB, HU, BB. Trať A s 20 terčami bola postavená v naozaj členitom teréne plnom výmol, streľby do kopca, z kopca, do poriadnej jamy zo skaly, či na terč stojaci pred skalou. Táto trať bola naozaj členitá a rozmanitá.

SLA - MS 3D - 2020 -  USPORIADATEL-13.jpg

Trať B taktiež s 20 terčami bola v menej extrémnom prostredí. Zato zasa staviteľ sa s traťou vyhral a využil hustý les, kde bolo v súhre s tieňami celkom problém odhadnúť vzdialenosť a nezľaknúť sa strieľať pomedzi stromami.

Absolvovanie jedného okruhu trvalo cca. 3 hodiny. Po rýchlom obede a opätovnom nástupe o 14:00 sme sa rozišli na druhý okruh. Okolo 17.hodiny sme mali odstrieľané. Nasledovalo sčítavanie výsledkov a príprava na nedeľu.

facebook_1600027926535_6711003532379312545.jpg

MSR sa strieľajú podľa pravidiel na grand prix podľa HDH IAA. To znamená, že v nedeľu každého čakalo ešte 20 terčov. Súťažiaci už ale boli zoradení podľa priebežných výsledkov zo soboty.

SLA - MS 3D - 2020 -  TRAT-004.jpg

Deti aj dnes súťažili spolu. Súťaže sa zúčastnilo 32 detí, ktoré boli rozdelené do 4 skupín. Je určite fajn, ak deti súťažia bez rodičov, iba v sprievode dospelej osoby určenej od organizátora. Našli si tak nových kamarátov, museli sa vyrovnať so súťažou sami a bojovať sami. A to ich určite posunulo dopredu. Aj súťažiaci rodičia si to pochvaľovali, keďže sa mohli sústrediť na svoj výkon.

SLA - MS 3D - 2020 -  TRAT-108.jpg

Okolo obeda sme dostrieľali 3.kolo. Po obede a nahodení detských a kadetských výsledkoch sme pristúpili k vyhodnoteniu týchto vekových kategórií.

Medzitým sa nahodili bodovačky dospelých a veteránov a zatiaľ sa pripravovala finálová strelnica. Finále strieľali divízie lukov, kde bolo aspoň 6 účastníkov. U nás to bolo celkovo 12 skupín. Z toho 8 od modrého kolíka a 4 od červeného kolíka.

SLA - MS 3D - 2020 -  FINALE-18.jpg

Hlavná rozhodkyňa Janka Harabinová spolu s Líviou Rakovskou si pri hodnotení jednotlivých finálových zásahov poriadne zašportovali - určite si zabehli aj zopár kilometrov.

SLA - MS 3D - 2020 -  FINALE-05.jpg

Vo veľa divíziách nervy, aktuálna forma i šťastie rozhodli, že sa po 6 finálových šípoch poradie na medailových pozíciach ešte zmenilo. Vystrieľať si zo 4.miesta striebro, či z 3.miesta zlato - aj takéto napínavé finálové súboje sme mohli sledovať počas krásneho nedeľného slnečného finálového popoludnia.

Okolo 17.hodiny MSR SLA 3D na Planinke vyvrcholili slávnostným odovzdávaním medailí a záverečnou tombolou o hodnotné ceny.

IMG_20200920_175047.jpg

SLA - MS 3D - 2020 -  USPORIADATEL-22.jpg

Poháre so soškou lukostrelca obstarávala SLA 3D a medaile boli v réžií Geronimo Archery. Mylsím, že obe budú cennou pamiatkou na tento víkend pre každého vyhodnoteného.

119963640_10223021531984526_222812453292987543_o.jpg

Požiadal som o pohľad na tieto MSR aj niekoľko účastníkov, či organizátorov:

Gabika Sárková (organizátor, Archery klub Geronimo):

Musím povedať, že nebyť Petra, asi by sme nemali šancu to urobiť... od kedy ste nám to odklepli, začal behať a vybavovať. Našťastie má veľa kontaktov a podarilo sa mu zohnať dosť peňazí na vstupné náklady.
Nakúpil materiál a naši chalani Veselý robili. Rado zabezpečil pomocné práce a my s Monikou a Liviou sme naháňali 2 % a riešili administratívu. Každý z nás sa snažil niečím prispieť.... dali sme si záležať na všetkých detailoch. Od vybavovania revírov až po posledné drobotiny. V nedeľu som si neskutočne vydýchla, keď sme odovzdali poslednú medailu a cenu. S čistým štítom som mohla za celý kolektiv povedať, že všetko dobre dopadlo a bolo to super. Zvládli sme najťažšiu lukostreleckú métu a zase sme sa posunuli o krok ďalej.

SLA - MS 3D - 2020 -  STUPNE VITAZOV-76.jpg

Miloš Nádašský (organizátor, Archery klub Geronimo):

Vyššia úroveň preteku zvyšuje aj úroveň účastníkov, či už športovú, tak aj tú, ako sa správajú počas súťaže aj akcie samotnej. Aj v tomto posunula naša (podľa Petra Málka) "vysokonastavená latka" zase o kúsok ďalej ostatné kluby vo svojej budúcej práci a tak aj súťažiacich, ktorí dávajú takejto akcii patričnú dôležitosť.

Ak by sme sa "motali na mieste" a robili z 3D stále len akúsi zábavku na sobotu (s vecami čo sme zažívali v minulosti), tak aj 3D lukostreľba by sa nikam neposúvala. Ako vždy Peter Krištofik hovorí, nespravili sme nič extra oproti tomu, čo hovorí smernica pre usporadúvanie podobného podujatia.

SLA - MS 3D - 2020 -  USPORIADATEL-20.jpg

Čo som si všímal, tak neboli nejaké sťažnosti. Či už na skupiny a zaradenie... Proste prídeš a keď vidíš, že to tam má uroveň tak sa aj ty sám podľa toho mentálne nastavíš a berieš to tak, že je to správne....

Pavol Veselý (organizátor, Archery klub Geronimo):

Keď ste nám na VČS dali dôveru organizovať tú najprestížnejšiu súťaž v 3D ako sú MMSR, tak sme sa hneď na našej klubovej schôdzi zhodli že Geronimo Vás určite nesklame. Ja, Peťo a Ľuboš - my sme takí ,,chorí " detailisti a tým to aj začalo. Peťo začal hneď vybavovať sponzorov, ktorí nám pomohli našu snahu o kvalitný pretek uskutočniť.

,,Pozičné kolíky" - prečo mať obyčajné drevené koliky po ktorých musíš trieskať kladivom a každý druhý sa ti po chvíli rozbije,keď môžme mať krásne farebné kolíky kombinované s pozinkovaným roxorom a ktoré bez väčšej námahy zapichne a zmení napríklad aj rozhodkyňa. Tak sme ich s Perom vytuningovali.

Ľuboš sa podujal návrhu medailí a banera. Taktiež sme sa zhodli, že finálová tabuľa, ktorá na MS musí byť, nemôže byť kus sololitu ale aj ta musí byť ukážková a tak sme spoločne navrhli krásnu tabuľu s perfektným stojanom.

Celý kolektív GERONIMO začal zháňať nejakú tú tombolu, aby sme udržali čo naviac súťažiacich až do úplného konca súťaže.

SLA - MS 3D - 2020 -  TRAT-237.jpg

Trate,tie sme začali ,,modelovať" dva týždne pred súťažou a zvládli sme to bravúrne. Vytýčenie tratí, čo, kde a ako bude postavené v teréne aby to bolo krásné aj náročné a zároveň aby to súťažiaceho bavilo. Trať A a trať B sme vytýčili za jediný deň. Ďalší deň sme obe trate vyfaborkovali s páskami.

Náročné bolo na tretiach osadiť zvieratá, tabuľky, kolíky, popolníky. Ale aj tu Geronimo ukázalo svoje kvality a po rozdelení do dvoch skupín sme zvládli aj tú z najnáročnejších prác. A popri stavbe tratí sme postavili aj našu tradične krásnu strelnicu. Myslíme že GERONIMO to zvládlo a že sa Vám u nás páčilo. Ďakujeme majiteľom Planinky a Vám všetkým. Nás to baví a robíme to zo srdcom GERONIMO.

Róbert Paškuliak (súťažiaci, Arquitis Blatnica):

Musím poďakovať Geronimákom za dobre odvedenú prácu. Bolo nad slnko jasné ako veľmi im záleží na tom , aby podujatie bolo na najvyššej úrovni hodnej majstrovstiev. Prípravné práce začali už v novembri 2019 a bolo zrejmé z každého detailu , koľko úsilia museli vynaložiť pre úspešnú organizáciu. Páčili sa mi detaily ako luxusné tabuľky na nástupišti, registrácia už v piatok do večerných hodín, luxusne zriadená strelnica, ktorá ma fakt dostala, vlajočky na terčovniciach, na bielo natreté stĺpiky, možnosť registrácie deň vopred do večerných hodín, tombola, kvalitne fungujúci bufet, so sympatickou obsluhou… Toto všetko prispelo ku krásnemu lukostreleckému zážitku.

Jozef Žitňanský (súťažiaci, Lukostreľba pre radosť):

MS SLA 3D 2020 v Dechticiach boli pre mňa najočakávanejšou súťažou roka. Preto som veľmi rád, že členovia Archery Klubu Geronimo nič nenechali na náhodu a celá súťaž bola perfektne pripravená.

Hlavne by som chcel pochváliť kreativitu postavených tratí, ktoré preverili kvalitu každého strelca. Tiež by som sa chcel poďakovať svojim súperom, že strieľanie v našej skupine bola zábava od začiatku do konca aj keď ma poriadne potrápili :-)

SLA - MS 3D - 2020 -  STUPNE VITAZOV-37.jpg

Martin Karas (súťažiaci, LK Topoľ):

Nie len za mňa, ale aj za všetkých zúčastnených z nášho klubu Topoľ môžem povedať a vyjadriť jedno veľké poďakovanie a rešpekt organizátorom. Naozaj sa vyhrali s celým priebehom a traťami. Čo sa týka môjho výkonu, čo viac by som chcel. Toto som naozaj nečakal. Po sobotnom “bombovaní” som v nedeľu narazil na kameň, ale napriek tomu som to vo finále ustál. Nebyť podpory od manželky tak tam iba tlieskam ostatným. Ďakujem Monika. A ešte jedno, je to síce šport, ale ľudia- nebuďte tak vážní podaktorí. Keby Vás iba toto živilo tak nepoviem, ale je to iba naša spoločná záľuba. To, že spolu súperíme je iba plus.

SLA - MS 3D - 2020 -  STUPNE VITAZOV-65.jpg

Peter Michlík (sprievodná osoba pre deti, SLK Spišské Vlachy):

Podľa mňa boli MSR zvládnuté organizačne super , strava, načasovanie, rýchlosť vyhodnotenia nemali chybu. Cvičná strelnica na jednotku, Páčilo sa mi, že deti boli vyhodnotené skôr.

Čo sa týka tratí, myslím, že nemali chybu. nápadité, dobré využitie terénu. (Geronimo, pravdepodobne nebol ovplyvnený priestorovými možnosťami.).

Ako sprievodca detí si myslím, že vzdialenosti boli akurát a možno by som niektoré dal o 2-3 metre ďalej,(ale je to subjektívne, lebo som mal v skupine veľmi šikovných chlapcov...) a keď som prešiel aj dospelácke vzdialenosti , ani tie neboli zle. Jediné mínus je, že na tratiach nebola pitná voda. Horšie to bolo so signálom mobilov, ale toto asi organizátor neovplyvní. V celku hodnotím MSR 9,9/10.

Peter Vilím (súťažiaci, LK Dobšiná):

Majstrovstvá Slovenska v 3D lukostreľbe boli v krásnom prostredí kaštieľa na Planinke, do detailu prepracované súťažné okruhy, hra svetla a tieňov v lese veľmi ťažké na odhad, super organizácia s tak malým počtom organizačného teamu, prijal by som viac rozhodcov na okruhoch Janka ako hlavný rozhodca (nemá šancu všetko obehať na dvoch tratiach, bolo potrebné aspoň dvoch troch pomocných rozhodcov, ak nemá klub nato dostatok vlastných ľudí do budúcnosti by som dal návrh aby SLA 3D poskytlo pomocných rozhodcov ) finálové rozstreli na úrovni, z môjho pohľadu krásny 3D-čkový zážitok som rád že som sa zúčastnil.

Ivan Filip (súťažiaci, LK Stupava):

To, že organizátorom patrí uznanie a rešpekt, nie je treba diskutovať. Však zorganizovať malú klubovú sútaž dá dost práce. A koľko úsila museli vynaložiť Geronimáci! Jediné zaváhanie bolo na začiatku finále, ale aj to bolo rýchlo urovnané.

Plus: veľká pozornosť s jednotlivými registračkami (aj keď nepozornosť pri započítaní tretieho kola,aj to bolo rýchlo napravené). Okrem organizačného týmu si zaslúží uznanie aj hlavná rozhodčíčka Janka Harabinová, jej práca na tratiach a schopnosť urovnať v kľude spory aj s výkladom pravidiel.

Aj zázemie organizátori vybrali dobré, rýchlý ochotný personál aj majitelka paní Rajnicová. Za seba dakujem Geronimákom za odvahu do toho íst,a dávám 10.

SLA - MS 3D - 2020 -  TRENINGOVA STRELNICA-28.jpg

Jana Bejticová (súťažiaci, LK Dobšiná):

Organizácia súťažných dní bola naozaj plynulá. Jedine mínus bolo pre nás divákov a určite aj samotných strelcov čakanie na postavenie samotnej rozstrelovej strelnice.

Trať A bola náročnejšia čo sa týka terénu ale terče boli pre mňa zaujímavé. Aj napriek množstvu tabuliek upozornujúcich na lukostrelecký pretek na dvoch stanoviskách sme sa stretli s turistami predchádzajúcimi sa po cestách. Na týchto terčoch by sme viacerí ocenili bezpečnostnú sieť. Trasa B bola pre niektorých možno ľahšia ale pre mňa pekná. Ďakujem všetkým organizátorom za odvedenú prácu. Na Planinku sa vždy radi vrátime. Jana

Vladimír Fryk (súťažiaci, LK X-Focus, Prešov):

Ozaj pozitívne hodnotím nasadenie organizátorov a celkovú pripravenosť súťaže. Ako manažér dokážem oceniť ak je niečo premyslené a fungujúce. Dodržať časový harmonogram pri podobných "masovkách"je často veľká výzva, na Planinke to ale fungovalo. Trať bola z môjho pohľadu postavená zaujímavo - bola pestrá...strieľalo sa do kopca, z kopca, pri niektorých pozíciách bolo ozaj potrebné rozmýšľať, ako sa postaviť. Celkovo trať preverila strelcov - mňa teda určite - komplexne. Ak k tomu prirátame fantastické počasie, vyjde nám, že to bola vydarená akcia. Blahoželám všetkým úspešným strelcom.

Jana Harabinová (hlavná rozhodkyňa, LK Epirus):

MSR sú vyvrcholením lukostreleckej sezóny a preto ma príjemne potešilo, že organizátor LK Geronimo si dal na príprave naozaj záležať. Na každom kroku bolo cítiť dlhodobú a kvalitnú prípravu a aj keď sa nedá pripraviť na všetko, každú novú požiadavku vyriešili k spokojnosti zúčastnených.

Ja ako hlavný rozhodca som skontrolovala ešte v piatok pripravené trate, každú pozíciu , smer dopadu zablúdeného šípu, počas pretekov každú skupinu na trati , pričom sme vykonávali po prvý krát aj testy na prítomnosť alkoholu, nad rámec som pomáhala s prevzatím a kontrolou bodovačiek, aby priebeh bol čo najplynulejší. Počas záverečných rozostrelov som pomáhala stavať strelnicu a hlásila zásahy súťažiach v terčoch. Bola to fuška.

rozhodca.jpg

Čo ma zaskočilo ? Napríklad : najmä lukostrelci z kategória deti a kadeti , pretože som riešila podnety, ktoré ukázali smerovanie nášho športu. Deti a rovnako kadeti mali naštudované pravidlá, kontrolovali súperov, a keď mali pocit ukrivdenia , alebo poškodenia sa , nehanbili sa podať osobne podnet a žiadať okamžité vyriešenie. Dokonca som bola nútená siahnuť po pravidlách a porade so skúsenejšími kolegami Som však veľmi rada, pretože som vyriešila všetky podnety k spokojnosti mojej a verím, že aj súťažiacich. Nakoniec som si s nimi podala ruky a aj rodičia sa mi prišli po turnaji poďakovať, za korektné a objektívne posúdenie.

Perličkou bolo napríklad , keď si ma natáčali rakúski lukostrelci počas kontroly alkoholu na trati, pretože ako mi potom vysvetlili , v rakúskej lukostreľbe sa už 10 rokov hovorí, že je to komplikované zaviesť a ľaľa : slovenská lukostreľba to už začala robiť bez problémov.

Týmto ďakujem kolektívu LK Genornimo, pretože napriek únave , boli ku mne vždy veľmi príjemní a výborne mi pomáhali . Menovite Palko a Ľuboš Veselí, Gabika Sárková, Marián Šturdík, a ich rodinní príslušníci .

SLA - MS 3D - 2020 -  FINALE-01.jpg

Peter Málek - za predsedníctvo SLA 3D

Môj pohľad na organizovanie a priebeh tejto súťaže je veľmi pozitívny a môžeme si len želať, aby takto dopadli aj ďalšie súťaže.

Z iného uhla pohľadu - za predsedníctvo SLA 3D do budúcnosti - bude vhodné na MSR nominovať a zaplatiť minimálne 2 rozhodcov, jeden nestíha. Je super, že máme 10 zvierat z majetku SLA 3D - aj tu sa využili a určite to pomohlo aj organizátorovi. Do budúcnosti - ak sa podaria vybaviť ďalšie dotácie, bude vhodné 3D terče ešte dokupovať, nech nie sú na kluby také materiálne požiadavky a MSR by mohli zorganizovať aj kluby s menším počtom vlastných zvierat.

Organizátor MSR bol podporený 3 kvalitnými terčovnicami na strelnicu a do majetku SLA 3D sa zakúpila finálová zotierateľná tabuľa, ktorá taktiež poslúži do budúcnosti na ďalšie MSR. To bol tiež správny krok.


Konečné výsledky MSR:

http://www.archery3d.sk/vysledky/majstrovstva-slovenska-sla-3d-2020

Fotogaléria:

Klikni sem: https://www.zonerama.com/Archery3Dsk/Album/6593642

fotky.JPG

Štatistika najúspešnejších klubov:

15 najúspešnejších klubov na MSR SLA 3D 2020:

medaile.JPG

Úplná štatistika 38 klubov, ktoré získali medailu - klikni sem:

Štatistika súťaže:

štatistika účastníkov:

  • celkovo: 240, z toho 171 mužov, 69 žien
  • Deti: 32, Kadeti: 42, Seniori: 129, Veteráni: 37

Priemery na šíp:

  • celkovo všetci súťažacie: 6,18, z toho červený kolík: 7,36, modrý kolík: 5,74 bodov
  • najvyšší priemer na šíp: celkovo červený kolík: Miroslav Loch, CRB, 10,05 bodov (senior)
  • najvyšší priemer na šíp celkovo modrý kolík: Jozef Žitňanský, BB, 8,77 bodov (senior)
  • najvyšší priemer na šíp celkovo modrý kolík: Marián Chudík, BB, 7,25 bodov (kadet)
  • najvyšší priemer na šíp celkovo modrý kolík - kladka: Tamás Balogh, CU, 9,75 bodov (kadet)
  • najvyšší priemer na šíp celkovo biely kolík: Michal Mazag, BB, 8,75 bodov (deti)
  • najvyšší priemer na šíp celkovo biely kolík - kladka: Matej Paškuliak, HU, 9,73 bodov (deti)

Strelci bez nulového zásahu počas celej súťaže (klasické luky):

  • Mazag Michal m Deti BB Lukostrelecký klub Stupava
  • Földeš Samuel m Deti BB Ivanská lukostrelecká družina
  • Žitňanský Jozef m Senior BB Lukostreľba pre radosť ♥
  • Sebők Peter m Senior BB Bősi Rétisas Íjászklub
  • Janšto Ondrej, m Senior BB

Najväčšie vonkajšie tohtoročné 3D lukostrelecké podujatie je za nami. Nezostáva mi nič iné, len veľmi pekne poďakovať celému tímu "Geronimákov" za organizačne výborne zvládnuté MSR, súťažiacim za dodržiavanie pravidiel a korektný prístup, či za súťaženie fair play. Taktiež ďakujem hlavnej rozhodkyni Janke Harabinovej, že bola nekompromisná a vyriešila pár sporných situácií k spokojnosti. Taktiež fotografovi, sponzorom, sprievodným osobám pre deti, či pracovníkom kaštieľa na Planinke.

Tešíme sa na ďalšie 3D-čkové lukostrelecké súťaže!

... a verím, že táto súťaž nakopla niektorý z klubov, že sa podujme zorganizovať MSR SLA 2021!

Peter Málek - predseda SLA 3D

SLA - MS 3D - 2020 -  TRENINGOVA STRELNICA-18.jpg

Posted in Reportáže on sep 23, 2020

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba