Ako bolo na lukostreleckom workshope 2022 na Babici

SLA 3D podporuje nielen vzdelávanie trénerov, či detí v CTM, ale v tomto roku sme pripravili aj vzdelávací workshop pre dospelých lukostrelcov. Zorganizovali sme 3-dňové sústredenie od piatku 1.4. do nedele 3.4.2022 v Babici.

Program začal už v piatok popoludní, kedy nám prednášali Prof. PeadDr. Elena Bendíková, PhD, tréner V.kval.st. ZTV, ako aj PeaDr. Miroslav Bendík o tréningovej jednotke, ako aj o koncentrácií lukostrelca.

babica2022-048.jpg

Po večeri sme si do neskorých večerných hodín ešte predĺžili program rôznymi cvičeniami na koncentráciu, či komunikáciu.

Sobotný program bol veľmi bohatý a manželia Bendíkovci nám prednášali o tréningovom pláne a ladení formy.

Prezentáciu si môžete stiahnúť tu:Základy tréningového procesu so zameraním na tréningovú jednotku a jej osobitosti I.

Pred obedom sme zistili, že väčšina z prítomných sa vo svojej lukostreleckej "kariére" už osobne stretla s targetpanicom. A práve pre nich bola veľmi aktuálnou prednáška Dalibora Halíka o tom, ako vzniká a ako bojovať z target panicom.

babica2022-076.jpg

Pred obedom sme si vyskúšali na krátkom tréningu rôzne lukostrelecké hry.

babica2022-079.jpg

babica2022-094.jpg

babica2022-179.jpg

Popoludní prišla naša "kladkáčska" lukostrelecká hvieza - Jozef Bošanský, aktuálne umiestnený na 7. mieste vo svetovom rebríčku. Asi hodinu nám rozprával o tom, ako trénuje, ako sa pripravuje na súťaže, či ako znáša súťažný tlak.

babica2022-313.jpg

Keďže v 3D-čku je okrem techniky a psychiky dôležitý aj odhad vzdialenosti, o rôznych metódach odhadu vzdialenosti rozprával Peter Málek.

babica2022-320.jpg

Následne sa teoretický program rozdelil na 3 pracovné skupiny. Ladenie kladkových lukov si zobral na starosti Jozef Bošansky, ladenie olympijských lukov Miroslav Bendík a ladenie tradičných lukov a BB zasa prezentoval Dalibor Halík.

Navečer sme vyvetrali svoje kosti a urobili si turistiku na hradisko Valy, čo je jedno z najväčších a najstarších obranných valov v strednej Európe. Tam nás už v dobovom oblečení a so zaujímavým výkladom čakal starosta obce Bojná.

Hradisko Valy: babica2022-413.jpg

Čakala nás súťaž o Kozla! Kto bude najlepším strlelcom a cca. z 30 metrov z veže trafí najbližšie k 11tke?

Strieľali sme z horných okienok:

babica2022-365.jpg

babica2022-404.jpg

Viťaz: Robo Paškuliak bol najbližšie k 11tke a víťazom Kozla (nakoniec to bolo pivo Kozel)

babica2022-424.jpg

To, čo sme sa naučili, sme si mohli v nedeľu vyskúšať v praxi! Čakala nás naozaj veľmi pekne zostavená 3D trať na súťaži Volanie divočiny na Babici. Lokálny lukostrelecký klub Lukostreľba pre radosť a rodinka Žitňanských nám pripravili vynikajúcu trať, ktorú sme si všetci naozaj užili.

Krásny lukostrelecký víkend je za nami a určite bude vhodné niečo podobné zorganizovať v budúcnosti opäť.

Ďakujem prednášajúcim, rodine Žitňanskej za zabezpečenie zázemia a všetkých účastníkom za príjemné 3 dni.

Peter Málek


Poprosil som zopár účastníkov o krátky názor na toto podujatie:

Michal Hricišín - LK Prešov

Strieľam približne rok, som samouk a musím povedať, že za tento víkend som načerpal informácií o streľbe, technike, psychológii, tréningoch… viac ako za celý posledný rok. Pre mňa boli veľmi prínosné všetky prednášky, najmä tréningový proces, nastavovanie lukov, target panic.

babica2022-215.jpg

Výborne to bolo zladené s nedeľnou súťažou, kde som sa vďaka nadobudnutým poznatkom zo soboty pozeral na terče, techniku a vôbec strieľanie inak ako dovtedy. Chcem viac takýchto víkendov!

Lukáš Jakubček - OZ Cech Terra de Selinan

Prezentácie sa mi páčili všetky. Najviac sa mi páčili príklady ako vylepšiť tréningy od pána Bendíka (napríklad laser, minca, koncentrácia...). Škoda že nestihol celú prezentáciu. Negatíva som nevidel žiadne. Ďakujem za túto možnosť.

Róbert Paškuliak - Arquitis Blatnica

Stretnutie na Babici bolo pre mňa užitočným spojením oddychu, učenia a súťaže. Prostredie veľmi príjemné. Oceňujem SLA, že podporuje vzdelávanie svojich členov. Pre mňa boli užitočné všetky prednášky. Na každej som mal možnosť reflektovať na to čo robíme resp. nerobíme. Z praktického hľadiska najviac využijem podnety na to ako robiť zaujímavejšie zahriatie a rozcvičky na začiatku tréningu, koncentračné cvičenia a ladenie OL luku. Výborným oživením bol výstup na hradisko Bojná a prednáška starostu k histórii tohto miesta. Zlatým klincom boli nedeľné preteky-skvelá a nápaditá, hravá trať. Mne osobne ušiel víkend v Bojnej rýchlo a som rád, že som sa zúčastnil.

Matej Mardiak - LK Fityfal

Manželský pár Bendíkovcov nám vysvetlil, ako má vyzerať tréningová jednotka. Ako si otestovať zverencov, či ako sa venovať mentálnej príprave. Ako spraviť kvalitnú rozcvičku a prečo je potrebná. Ukázali nám rôzne hry a cvičenia pre deti, ktoré určite nájdu svoje miesto pri tréningoch.

babica2022-021.jpg

Pre mňa bola zaujímavá prednáška Dalibora Halíka o prekliatí lukostrelcov – Target Panic. Veľmi pekne tento problém zosumarizoval a vysvetlil. Celé sústredenie prinieslo množstvo užitočných a potrebných informácii a inšpirácií. Veľká vďaka všetkým, ktorí umožnili a zorganizovali toto školenie.

Jana Gašparíková - Horné Húščie 3D

Víkend bol pre mňa ako začiatočnícku perfektný po všetkých stránkach. Veľmi boli úžasní Bendikovci pre mňa top... musím sa ja ako začiatočník sústrediť, ako rozdeliť emócie a hlavne si veriť a isť za svojim cieľom. Tak isto si pripraviť trénigový plán, ktorý treba rozdeliť a stále pracovať na sebe. Ako osoba vie reagovať pri zlej streľbe, ale sa aj pochváliť pri dobrej streľbe.

babica2022-345.jpg

Upútala ma prednáška Petra Málka o meraní a odhade vzdialenostiť, mám čo robiť. Budem nad tým veľmi premýšlať a hlavne sa snažiť dať to do praxe!

Stretol sa tam úžasný kolektív a skúsenosti druhých strelcov. Bol to víkend plný cenných rád.


foto: K.Žitňanská

Link s fotografiami z workshopu: https://drive.google.com/drive/folders/1wWcnnhRA9s_CEXapHkugYYwezKKB-R16?usp=sharing

Link s fotografiami zo súťaže:https://www.facebook.com/media/set/?vanity=lukostrelbapreradost&set=a.628808151864648

foto nedela.JPG

Posted in Reportáže on apr 05, 2022

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba