Majstrovstvá Slovenska SLA 3D 2022 Spišské Vlachy - reportáž.

Najväčší lukostrelecký sviatok v podobe Majstrovstiev Slovenska SLA3D 2022 je úspešne za nami. Dovoľte mi sa k nemu v krátkosti vrátiť. "Štafetu" usporiadateľa pre rok 2022 prevzal SLK Spišské Vlachy pod taktoukou Peťa Michlíka , ktorý si prizval začiatkom roka k spolupráci Lukostrelecký klub Prešov. A veru urobili dobre.

MSR 11.jpg

Pretože okrem nového miesta , ktoré vzniklo doslova na zelenej lúke (MSR sa odohrávali v blízkosti motokrosového areálu TURLÍK) , organizátor musel vyriešiť celú logistiku od parkovania, stanov pre registráciu, obedy, toalety, strelnice pre 280 lukostrelcov , aj 3 trate. A to je výzva, ktorá pre kvalitný priebeh MSR potrebuje veľké množstvo ochotného personálu, ale aj skúsených staviteľov trate a organizačné premýšľanie.

MSR 3.jpg

Posledný týždeň pred MSR SLA3D 2022 ochorel Peťo Michlík (predseda SLK Spišské Vlachy) a prognóza uzdravenia bola až po MSR. Riadenie MSR cez telefón, či mail a nezúčastnenia sa jej,resp.sledovanie priebehu v nedeľu iba z priľahlého kopca bola výzva, aká tu ešte nebola.

Preto moja veľká poklona i pochvala, ako to obidva kluby bez svojho kormideľníka perfektne zvládli.

V piatok nás privítalo veľké a prehľadné parkovisko a rovnako krásna strelnica i dôstojné priestory registrácie či občerstvenia.

Rovnako tri trate A,B,C (novinka pre tento rok ) sa ukázali ako výborný nápad. Tri trate kapaciu 281 účastníkov (188 mužov, 66 žien a 27 detí) krásne rozložli , bez náznaku čakania, tlačenia sa alebo zdržiavania.

MSR 0.jpg

V sobotu sme išli podľa časového harmonogramu, milé dievčatko v kroji nám zaspievalo štátnu hymnu a po organizačných pokynoch a privítaní usporiadateľa a starostu obce , sme plynule išli na trať.

MSR 5.jpg

Trate boli navzájom odlišné terénom i druhom 3D terčov :

Trať A - kombinácia lesa a lúky.

MSR 8.jpg

Trať B - väčšinou hornatý lesný terén.

MSR 12.jpg

Trať C - motorkárska trať .

MSR 13.jpg

V sobotu nás čakali dve trate a podľa lukostreleckých výkonov sa večer urobili na deneľu nové skupiny a vyhodnotilo sa i 17 prihlásených tímov, z ktorých vyšlo 6 finálových, ktoré postúpili do nedeľných rozstrelov.

MSR 9.jpg

V tímových rozstreloch vyhrali:

  • 1.miesto HH3D
  • 2.miesto LK Bašta RS
  • 3.miesto LK Prešov

Srdečne všetkým gratulujeme !!!

MSR 10.jpg

Dojmy lukostrelcov sa samozrejme odvíjali od lukostrelekých skúseností, počasia i trate , niekde veľmi svietilo slnko, niekde poprchalo, rovnako aj od skupiny v ktorej strieľali i divízie. Všetci sme sa však zhodli, že atmosféra a obetavosť organizátora bola veľká a ak sme aj drobné chybičky zaznamenali,pomohli nám k zisteniu , čo treba ešte doladiť, či už v pravidlách , alebo i v smernici pre straviteľov tratí..., ale to si preberieme na výročnej celoslovenskej schôdzi, kde naše odborné pohľady najlepšie padnú na úrodnú pôdu.

MSR 14.jpg

A konkrétne dojmy lukostrelcov ?

Lukostreľba pre radosť ♥ Jozef Žitňanský (BB) "Ja som išiel na MS s malou dušičkou, lebo za posledný mesiac sme vôbec nemali čas chodiť na súťaže a trénovať. Ale musím priznať, že som sa viac tešil na stretnutie s lukostrelcami ako na súťaženie. Obavy som mal iba zo zlého počasia, ale nakoniec všetko vyšlo na jednotku aj počasie aj organizácia MS. Naša skromná klubová výprava si to užila. Noví členovia nabrali skúsenosti a dúfam, že ich to nakoplo do ďalšej sezóny. Strieľať tri trate bola naozaj zábava. Trate boli pestré a preverili kvalitu každého strelca. Ďakujem organizátorom za dobre odvedenú robotu. Na ďalších MS by som zrušil tímovky, keďže je iba málo klubov, ktoré sa môžu zapojiť a ušetrený čas by som venoval ženským finálovým rozstrelom aj keď nebudú mať tak početné zastúpenie."

MSR 7.jpg

Za Fiľakovských Vlkov Štefan Albert(PBHB) "Napriek nečakaným problémom že Peter ochorel , podľa nás to zvládli parádne , a z celým teamom sa nám spolupracovalo na jednotku , my sme brali aj majetok SLA na náš pretek a dostali sme maximálnu pomoc od nich , za čo veľká vďaka chlapcom a dievčatám . Celý vchod preteku bolo plynulé , na trati sme čakali len málo . Niektoré ciele by som postavil ináč / lepšie by som využil tú krásnu prírodu ale je to len môj pohľad . Pri výdaji jedla bol veľmi dobrý nápad že sa to vydávalo na viacerých miestach , obed som mal už aj lepší ale aj horší . Celkovo sa nám celý pretek páčil. Čo by som chcel zdôrazniť ? Aj keď sa stali menšie chybičky organizátori a pomocníci boli veľmi milí a vo všetkom pomáhali každému , a za to im patrí veľká vďaka . Určite sa tam budeme vracať. Ďakujeme usporiadateľom, ale samozrejme aj SLA3D, že pekný weekend medzi priateľmi".

MSR 15.jpg

LK NIMRÓD Alica Kočišová(CU) "Ja si myslím že za celú našu skupinu LK NIMRÓD môžem napísať, že sme si MSR užili po každej stránke - tri trate potešili a boli dostatočne pestré, miestami taká správna výzva, páčil sa nám aj terén aj rozmiestnenie terčov. Nás kladkáčov trochu prekvapilo, že neboli veľké vzdialenosti, kompenzovala to však tieňohra a "klamlivé" rozmiestnenie zvieratiek. Páčilo sa nám aj to, že dokázali všetky tri trate od seba nejak odlíšiť a každá bola v niečom trochu iná. Trať bola dobre vyznačená, nemali sme problém zorientovať sa a postupovať. Najpohodovejšia bola asi trať A, ktorú sme ja s Klaudiou vychytali na nedeľu, tak to už bol taký správny, tak trochu aj relax a strieľalo sa nám ozaj pohodovo. Organizácia bola bezproblémová, nikde sme sa nezdržiavali - ani na trati, ani pri registrácii či následnom bodovaní. Organizátori to zvládli na 100 bodov a my im k tomu môžeme iba blahoželať! Tešíme sa na ďalšiu príležitosť súťažiť u nich :)!

LK BAŠTA Rimavská Sobota Michal Feledy(HU) "V prvom rade musím klub pochváliť,čo sa týka dynamiky priebehu súťaže Malé skupiny, krátke presuny. Nenáročný terén a dobre vybavené počasie . Ohľadom mojej kategórie HU hodnotím trate ako dobrý stredný priemer. Mali sme si možnosť vyskúšať všetky palebne pozície. Odhad vzdialenosti bol bez väčšej výzvy. To je môj subjektívny názor. Môj názor ako spoluorganizátora a rozhodcu je žiaľ už menej pozitívny:

  • nebolo najlepšie, že súťažiaci zo zameriavačmi nešli na jednej trati, tak isto BB a TRRB a tak isto PBHB a TRLB.
  • bezpečnosť je prvoradá . Stretol som sa zo strelcami na horizonte, cestou na ktorej prechádzali autá počas súťaže a dokonca osobne som musel smerovať bežca zo streleckej zóny.
  • strelec sa z stop pozície musí dostať na palebnú pozíciu bez toho aby prechádzal cez os výstrelu! Príklad cieľ A1 červený kolík. Som rad, že vďaka disciplíne a zodpovednom prístupe strelcov sa nič nestalo."

MSR 16.jpg

Katka Hudecová - individuálny člen (TRRB)

"Ja som mala obavy z nového miesta, keďže tam chýbalo zázemie. S týmto sa organizátor vysporiadal super.

Čo sa mi páčilo:

  • nové miesto súťaže,
  • vytvorenie zázemia - kryté prístrešky, dostatok WC a najmä tečúca voda s mydlom!!!,
  • parkovanie v blízkosti súťaže,
  • výborne zostavené skupiny - ja som začínala na trati B , kde sme boli TRRB prestriedaní HU, CU. Nevznikali zápchy, išlo to plynule,
  • tri trate – super,
  • terče blízko seba,
  • plynulý chod a rýchle vyhodnotenie.

Čo by sa malo zlepšiť:

  • piatková registrácia nebola dobre zvládnutá. My sme mali štartovné uhradené, takže samotná registrácia bola OK, ale kontrola náradia nezvládnutá,
  • na trati niektoré terče postavené nebezpečne - možný prelet šípu do inej skupiny,
  • za niektoré terče sa pýtali zábrany,
  • finálové rozstreli strieľali len chlapi – nespravodlivé,
  • v sobotu bol problém s výdajom stravy - čakalo sa na dovezenie, v nedeľu to bolo OK.

Ľubomír Pikla - organizátor a podpredseda SLK Spišské Vlachy

" Peťo mal v dobe finálnych príprav vysoké teploty a zachrípnutý nemohol veľmi rozprávať. Ja trombózu v lýtku , 20 injekcii v bruchu a kopu tabletiek. Koncepciu MSR sme vytvárali spolu, takže mi potom veľmi chýbal. Chvíľu to vyzeralo, že zostanete doma. Napriek mojej bolesti, ale s úžasnou partiou 40 ľudí sme pokračovali ďalej. Stálo nás to všetko veľmi veľa úsilia. Len pre zaujímavosť - stany a 50 pivných setov sa vybavili a priviezli z piatich miest a obcí. Týždeň som spal najviac 3 hodiny denne. Stále rozmýšľal čo nám ešte treba urobiť a čo ešte pridať, aby to bolo lepšie. Nepáčilo sa nám označenie slovenskej 3D lukostreľby „strieľajúci záhradkári“. Zopár stolov a malých stanov, jedno WC pre 200 ľudí na pretek nás nelákalo. Náš zámer bol a je iný. Chceli sme zázemie a celkové poňatie súťaže priblížiť štandardom u populárnejšich športov. Snáď sa nám to trošku podarilo. Naša spolupráca s chlapcami LK Prešov spočívala v tom, že sme im dali možnosť postaviť jednu z tratí, keďže by sme boli radi aby do budúcna robili vlastné preteky a aby sme ich takto „naštartovali“. Na radosti nám nepridala dlhodobo veľmi zlá predpoveď počasia. Preto sme museli kvôli bezpečnosti vypustiť náročnejšie strelecké posty. Samozrejme, trate sa dali urobiť oveľa, oveľa náročnejšie, ale viete si predstaviť, ak by predpoveď počasia vyšla? To by bolo úrazov... Lenže to by sa už neriešilo, skôr opačne , bolo by sťažností na nebezpečné trate. Skrátka všetkým nevyhovieš... Nechceli sme sa spoliehať na šťastie. To že nám nejaký nezodpovedný turista v rekreačnej oblasti, napriek viditeľným výstrahám zablúdi na trať, len ťažko ustrážiť. Potrebovali by sme ďalšie množstvo ľudí na stráženie prístupov. Pravidlá, ktoré boli schválené tiež neovplyvníme, na to je priestor inde. Všetko sme sa v rámci našich obmedzených možností snažili pre vás pripraviť čo najlepšie, aby ste sa cítili na MSR aj v zázemí čo najpríjemnejšie. Malá prosba - do budúcnosti by sme chceli požiadať strelcov o rešpektovanie programu. V piatok bol začiatok registrácie, podľa propozícií súťaže, o 17.30 no a niektorí prišli 3 hodiny skôr. Sťažovali sa, že akože prečo ešte nie je registrácia, tréningová strelnica, kontrola náradia atď. Dosť nám komplikovali konečnú prípravu, keďže vo štvrtok nám intenzívne pršalo a posunulo takto harmonogram prác. No chybami a nepredvídateľnými udalosťami sa človek učí. Poučili sme sa z chýb a verím, že nás poctíte účasťou na ďalších súťažiach, organizovaných našim klubom. Ďakujeme vám všetkým, že ste strávili s nami nakoniec pekný lukostrelecký víkend a dúfame, že sa stretneme aj na Grand Prix 2023. Na záver. Stala sa nám úsmevná príhoda. Jeden aktívny občan pred pretekom nahlásil poľovníkom, že na kopci je zdochýňajúci jeleň a ešte sa hýbe. Poľovníci pripravení s puškami a výstrojom, išli vykonať čo bolo treba. Samozrejme z blízka videli o čo sa jedná. Ale nášho ležiaceho jeleňa posunuli do trávy, aby ho zas niekto nenahlásil. My sme o tom nevedeli a ráno sme hľadali kde nám zmizol. Našťastie sa našiel????"

msr 1.jpg

Ešte raz veľká vďaka SLK Spišské Vlachy a LK Prešov.Iba tí, čo organizovali takéto veľké podujatia vedia, koľko námahy , síl a plánovania obsiahne organizácia MSR v 3D lukostreľbe .

Na záver malá štatistika umiestnenia sa klubov v závislosti od počtu získaných medailí:

MSR - Umiestnenie klubov.jpeg

Mgr.Jana Harabinová

Posted in Reportáže on aug 22, 2022

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba