Ako bolo na Slovenskom pohári na Myjavských kopaniciach? - reportáž

Náš klub Horné Húščie 3D mal v tomto roku zorganizovať 1.kolo SP v Myjave koncom marca. Kvôli korona opatreniam sa nakoniec táto súťaž presunula na 21.jún 2020. Takýto termín by v iných rokoch nebol absolútne možný, pretože počas tohto víkendu sa v Myjave už desaťročia organizuje Medzinárodný folklórny festival v Myjave. Tie však boli zrušené, tak preto sa nám podarilo vybaviť voľný termín na strelnici na Padelkoch, ako aj uvarenie divinových špecialít od miestnych poľovníkov.

Sobota bola dňom poriadneho dažďa a stavania trate. Nebolo to jednoduché, ale zvládli sme to. Obávali sme sa, či sa lukostrelci nezľaknú daždivej predpovede na nedeľu a prídu. Som rád, že 3D lukostrelci nie sú z cukrovej vaty a pricestovali na Myjavské kopanice v hojnom počte.

Skupiny sme pokusne zverejnili už v piatok, aby sa lukostrelci mohli tešiť na svojich súperov. Potešilo ma, že rozdelenie každý akceptoval a nežiadali sa zmeny.

Počasie v nedeľu bolo oproti sobote oveľa priaznivejšie, padal len ľahký dážď. 32 terčov bol postavených väčšinou po povykášaných lúkach a niekomu trať sadla, niekomu menej. Asi 10 terčov sme pre prípad hustého dažďa umiestnili v spodnej časti v okolí krytých strelníc. Na stanovisku 19 čakal zaujímavý terč Covidu-19, na ktorý sme dostali pozitívny ohlas najmä od našej mládeže. "Ujo, ten terč Kovidu je MEGA! Najlepší na súťaži!"

covid.jpg

Čo si možno veľa strelcov neuvedomilo, na tejto súťaži sa strieľalo už do prvých 5 novučkých 3D terčov z majetku SLA 3D. Ešte 5 pribudne a od ďalšieho kola v Spišských Vlachoch už bude do budúcnosti organizátorom SP k dispozícií desiatka nových terčov.

Súťaž v miestnej časti Myjavy - Turá Lúka, organizujeme v spolupráci s miestnymi poľovníkmi, na ich strelnici v Padelkoch. Má to nesporné výhody - bezpečnostné, je tam obrovský prístrešok možno pre 500 ľudí, ako aj výborná kuchyňa. Miestni poľovníci upiekli diviaka so šalátom a dokonca darovali do ústupovky aj skutočného diviaka z mäsa a kostí.

Kladkáči vždy pri pravidlách ústupovky namietali, že je nespravodlivé, že oni musia trafiť 11-tku a ostatným stačí iba 8-čka. A Jožko Bošanský to šil do 11-tky bez ohľady na vzdialenosť a zo 40 metrov už nenašiel premožiteľa.

Za celý klub chcem poďakovať všetkým zúčastneným lukostrelcom, že prišli k nám na kopanice (či do Horného Húščia?) a užili sme si spolu peknú lukostreleckú nedeľu.

Peter Málek za Horné Húščie 3D


Potešilo nás, že sa objavili krátke reportáže aj na klubových weboch, tak s ich súhlasom ich tu zverejňujeme.

Ivanská lukostrelecká družina: Slovenský pohár, 1.kolo, Myjava, autor: Dušan F.

link: http://www.ild.rolnicky.sk/?p=1446

To, že prvé kolo Slovenského pohára sa konalo až po štvrtom, pred ktorým ale aj tak neprebehli tretie, ani druhé, spôsobil korónavirus. Táto pliaga nám, okrem iného, domiešala lukostrelecký kalendár. Okrem toho sa počasie na nás škaredilo už temer týždeň a v sobotu, keď lukostrelci z klubu Horné Húščie 3D stavali trať, celý deň lialo. Počasie zrelé na zemepisnú hádanku: Viete, aký je rozdiel medzi Jávou a Myjavou? Na Jáve menej prší.

ILD1.jpg

Naša výprava dorazila na Turú lúku dostatočne včas, aby stihla v miernom dáždiku čo-to potrénovať. Zúčastnili sme sa, samozrejme, aj nástupu, pri ktorom SLA 3D ocenila najúspešnejších lukostrelcov za celú svoju históriu. Poďakovali sme a vzdali česť potleskom a darčekmi Jankovi Kúdelovi, Robovi Straňákovi, Daniele Kubišovej, Števovi Myšiakovi a napokon Lászlóvi Jonasovi ako najúspešnejšiemu 3D lukostrelcovi. Slušná spoločnosť si svojich zaslúžilých členov váži a je dobre, že ani lukostrelci združení v SLA 3D na to nezabúdajú.

Hlavná rozhodkyňa Janka Harabinová predniesla povinné bezpečnostné poučenie takým spôsobom, že nikto nemohol ani chvíľku zapochybovať, že to myslí vážne a nedovolí nikomu beztrestne si robiť z bezpečnostných opatrení vrtuľu.

Keď sme vyrazili na trať, začalo jemne mrholiť a postupne to tak trochu hustlo a vydržalo temer celú súťaž. S potešením som konštatoval, že nová družinová mikina nejakým záhadným spôsobom bráni vode presiaknuť na moje telo, ale pritom ma nenúti potiť sa ako dvere od maštale, ako to majú vo zvyku nepremokavé látky.

Náš virus Covid, ktorý sme zapožičali organizátorom na túto akciu za účelom hromadného odbúrania stresu lukostrelcov, spôsobeného korónakrízovým absťákom, sa osvedčil. Vydržal vyše dvesto zásahov vrátane peciek od kladkáčov a kušistov. Vznášal sa v lese na stanovišti číslo 19. Schytával to riadne, až mu jeho korónavýstupky lietali.

Trať bola úplne primeraná. Húščáci vykosili na lúkach premyslene kľukaté cesty tak, aby sa nikto nemohol nevedome dostať do streleckej dráhy inému strelcovi. Vzhľadom na prebytok vlahy minimalizovali šmykľavé úseky, ale Nine sa aj tak podarilo okúsiť lesné bahno zblízka. Poviete si, že čo sa dá vymyslieť na takej lúke? Ale dá! Napríklad terénne vlny, ale niekedy stačí aj kúsok vysokej trávy a máte úplný hokej vo vzdialenostiach. Prekvapením boli miniatúrne terče. Doteraz som si myslel, že vreckové sovičky Joža Matejova už nikto neprekoná. Avšak Málekovci zrejme vykradli deťom kindervajcia. Dvojicu panáčkujúcich syslíkov bolo ťažké v tráve vidieť, nieto ešte trafiť a na mláďatá lasičiek, či čo to bolo, sa strieľalo spod prístrešku tak nablízko, že som si musel zobrať okuliare na čítanie, aby som rozpoznal kill zónu. Známy 3D lukostrelecký paradox hovorí, že čím menší terč, tým viac naštve, keď ho netrafíte. Nuž, tešili sme sa aj z pätiek. Len počkaj, syslík!

Z trate nijaké fotky nemáme, pretože rešpektujeme pravidlo, ktoré zakazuje na trati používať akékoľvek elektronické zariadenia. Fotky z mechanického foťáku dnes už ani niet kde vyvolať.

Myjavskí poľovníci sa ukázali aj ako zruční kuchári, pretože ich polievka a výber z ňam-ňam mäsíčok boli fakt skvelé. My sme potom, ako obvykle, pokračovali v maškrtení tradičných zásob Andreiných palaciniek, Hankiných višní a orieškov z veveričkového kýblika.

V ústupovke sme sa nijako zvlášť nezaskveli, tam to bola jasná záležitosť Joža Bošanského. Postavte ho akokoľvek ďaleko, stále bude strieľať jedenásťky. Zato pri vyhlasovaní víťazov naši strelci nechýbali. Nina a Jana vo svojich kategóriach zvíťazili, Samo a Miš vystrieľali striebro, Vianočka bola bronzová.

Čoraz častejšie si všímam, ako si organizátori dávajú záležať na kvalite samotnej súťaže, aj organizácie okolo nej, Nielenže dodržiavajú všetky pravidlá, ale vylaďujú stále ďalšie detaily tak, aby si účastníci súťaže odnášali čo najpríjemnejšie zážitky. Napríklad ak niekomu pri kontrole náradia zistili, že si zabudol označiť šípy, tak ho neposlali preč, ale požičali mu bielu fixku, aby si ich namieste označil. Vyhlasovanie výsledkov sa podarilo opäť o kúsok zrýchliť prostým opatrením: Všetkých troch strelcov na stupňoch víťazov dekorovali naraz tri dámy. Tým sa tento časový úsek skrátil na tretinu a navyše čas potlesku publika získal na celkovom čase vyhlasovacieho ceremoniálu vyšší podiel.

ILD2.jpg

Odfotením našich metálistov a poďakovaním organizátorom sme našu účasť ukončili s tým, že takéto súťaže navštevujeme radi.


Arquitis Blatnica, 1.kolo Slovenského pohára Myjava, autor: Róbert P.

link: http://www.arquitis.sk/?p=7574

Naša mini zostava reprezentovala klub na dodatočne organizovanom 1. kole Slovenského pohára na Myjave 21.6.2020

Od rána pršalo a báli sme sa , že dážď pokazí celé podujatie. Naštastie len mrholilo a medzi 13,00-14,30 bolo dokonca bez dažďa.

Nezávidíme miestnemu klubu HH3D, ktorý deň vopred pripravoval trať a počasie bolo ešte horšie. Kto to zažil, určite ocení, úroveň pretekov po organizačnej stránke. Podľa nášho názoru bolo všetko ako má byť a preteky sme si naozaj užívali. Hlavne po minulotýždňovej akcii, keď sme organizovali predchádzajúce kolo SP, so všetkým stresom, ktorý k tomu patrí…. a teraz ten pocit….prísť…uhradiť štartovné…a len si zasúťažiť.

Trať bola prevažne na lúkach, čo bola po Bartoške zaujímavá zmena, nakoľko u nás sa strieľalo v lese. Troška nás potrápil odhad vzdialeností (napr. rys v lese sa zdal ďalej ako bol).

arq1.jpg

V skupine TRRB muži to bol tesný súboj a počas celých pretekov sme boli +/- na bod vyrovnaný. O poradí na stupňoch víťazov nakoniec rozhodol posledný terč (sovy), keď som dal 0 a konkurent 8, čím dorovnal skóre a vďaka tomu, že mal len jednu 0 skončil nakoniec 3.

Celkovo sme získali 2 medaily:

  1. miesto Maxim Huťan OL deti ….pekné zlepšenie priemeru na šíp vďaka sústredenému výkonu počas celých pretekov
  2. miesto Tomáš Kysel CU kadet

FOTOGRAFIE OD KLUBOVÉHO FOTOGRAFA:

pre zobrazenie klikni sem, alebo na obrázok nižšie.

zonerama.JPG

Posted in Reportáže on jún 25, 2020

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba