Druhá ivanská lukostrelecká súťaž 17. 2. 2018 (reportáž)

O usporiadaní Druhej ivanskej lukostreleckej súťaže sme rozhodli až koncom minulého roka, keď bolo jasné, že Ivanský dvor bude na tento účel aj tento rok viac ako vhodný. Oproti minulému roku sme to celé zjednodušili na jednu 3D súťaž s troma zónami po 12 terčoch. Tým vznikli limity počtu súťažiacich a akokoľvek nám to bolo ľúto, nevedeli sme uspokojiť záujem viacerých strelcov.

Napokon sa v sobotu 17. februára 2018 do Ivanského dvora dostavilo 106 strelcov, z toho necelá tretina detí. Prví strelci dorazili asi päť minút po tom, čo všetky tímy organizátorov hlásili pripravenosť. Cvičná strelnica pripravená, zvieratká rozostavané, na stoloch dobroty rozmiestnené, chleby natreté, kávovar pripravený, úrad v pohotovosti, do dvoch hál vrtuľa vháňala teplý luft a teplo začínalo byť už aj v hlavnej hale, v ktorej deň predtým havaroval kotol ústredného kúrenia a náhradný diel sa starostovi podarilo zohnať kdesi v servise tesne pred záverečnou. Na dlážke ostala len jedna kaluž, hoci ešte včera strechou výdatne zatekalo a na mieste streleckej čiary bola rozsiahla vodná plocha.

IMG_8328a.JPG

Začali sme načas a to fanfárami v podaní trubačov ivanskej ZUŠky, ku ktorým patrí aj náš čarostrelec Vilo a po krátkom otvorení sa skupiny rozišli do hál tak, že sme mohli začať už päť minút pred plánovanou desiatou.

Každá skupina strieľala na každom stanovišti po dva šípy na dva terče. V každej hale bolo šesť stanovíšť a keď všetkých šesť skupín odstrieľalo, presunuli sa o halu ďalej. V každej hale trvalo strieľanie temer hodinu, takže pred jednou už všetci usilovne rátali bodovačky, aby im nevychladla kuracia polievka a kurátenko s ryžou a kompótom.

Vtedy sa už naštartovalo výpočtové stredisko tvorené procesormi v hlavách organizátoriek a špagátostrojom, na ktorom sa postupne objavovali predbežné výsledky.

Vo futbalovej hale si medzitým viacerí strelci vyskúšali ivanskú verziu archebalu – hry, pri ktorej strelci strieľajú z lukov po sebe navzájom, samozrejme, špeciálne na to vyrobenými šípmi s penovou guľou namiesto hrotu.

IMG_8452a.JPG

O pol tretej sa opäť trúbilo a potom nastupovali tí najlepší na pódium prevziať si medaily z Lukostreleckého Staromódneho salónu, vecné ceny od kytičiek zo záhradníctva Mira Horvátha, cez klobásy od pani Borčinovej z mäsiarstva Sv. Rozálie, až po hračky z obchodu pána Bednára a najmä Bernátove zlaté trenky – symbol, ktorý má nášmu svedomiu pripomínať význam férového športového súťaženia. Všetky deti dostali za odmenu balíček sladkostí, ale pribalili sme im k nim z výchovných dôvodov aj zubnú pastu.

O pol štvrtej už boli strelci na ceste domov, náš technický tím končil s upratovaním hál, len vo futbalovej hale sa ešte decká jašili s archebalom.

Nuž, stalo sa nám aj niekoľko „fóópáá“, po slovensky prúserov, za ktoré dodatočne prosíme o odpustenie. Súradnice prečítané z Google Earth ukazovali presne na stred areálu, čo navigácie viacerých áut vyhodnotili tak, že zaviedli vodičov zozadu do slepej uličky k zamknutej bráne. Nedostupnosť jednoho z plánovaných WC viedla k zmätku pri značení a rozdelení tých zvyšných, takže strelci blúdili v suteréne od miestnosti k miestnosti. Ďakujeme všetkým strelcom, že napriek tomu nikto nezanechal kaluž na nepatričnom mieste. Zlaté letné tridéčko v lese plnom kríkov!

Príbory sme tentoraz nedostali z reštaurácie zabalené v servítkach, ale nasypané v sáčkoch a tým nám vznikla šóra pri vydávaní jedla, kým sme s Erikou nenadobudli výnimočnú zručnosť pri rýchlobalení plastových príborov do servítok.

Pri vyhlasovaní výsledkov sme temer zabudli na jednu kategóriu – ľudský faktor je slabou stránkou použitia špagátostroja, ale hneď sme to napravili.

A napokon spoza pódia sme zabudli odstrániť starú tabuľku, ktorá nad hlavami našich trubačov vyzývala „Odporúča sa používať chrániče sluchu!“

Ďakujeme vám všetkým, ktorí ste nás poctili dôverou a priazňou a prišli ste k nám a tešíme sa na ďalšie stretnutia.

Dušan F., Ivánska lukostrelecká družina

Fotografie a výsledky tu: http://archery3d.sk/vysledky/druha-ivanska-lukostrelecka-sutaz

Posted in Reportáže on feb 19, 2018

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba