Reportáž - Majstrovstvá sveta World Archery 3D - Robion 2017

V druhej polovici septembra - od 19. do 24., prebehli vo francúzskych mestách Robion a Avignon Majstrovstvá sveta 3D World Archery. Zúčastnil som sa tam ako jediný slovenský reprezentant. Počas súťaže i po nej som cítil obrovskú podporu od kamarátov zo SLA 3D, i zo SLZ. Viacerí ma prosili, aby som napísal reportáž z tejto súťaže, pretože ich takéto reportáže veľmi motivujú a zaujímajú. Tak nech sa páči...

A predtým, ako si začnete čítať tento článok, tak si pozrite túto 3-minútovú video upútavku zo zahájenia a prvého dňa súťaže. Naozaj nádherné spomalené zábery:

https://youtu.be/8QIAx5sQHEc

Pre mňa osobne sú Majstrovstvá sveta, alebo Európy v 3D vo World Archery každoročnou absolútnou súťažnou špičkou a vyvrcholením celoročného snaženia. V tomto roku som si prispôsobil celosezónnu prípravu tak, aby mi práve počas MS 3D WA forma ako tak vrcholila. V tomto roku som toho pobehal (a pokiaľ to bolo možné, aj so synom Jakubom) pomerne kopu.

20170918_144335.jpg Súťaže v Robione prebiehali pod takýmito skalnými útesmi, v pomerne nerovnom teréne

Ako mi vyhovujú pravidlá a súťaže IFAA, WA a HDH IAA

Boli sme v tomto roku na MS IFAA vo Florencií - to je úprimne pekná súťaž, ale pri mojom blbom odhade vzdialeností a streľbe do 54 metrov si myslím, nemám momentálne šancu na dobré umiestnenie. Nemáme takéto veľké vzdialenosti vôbec natrénované a ani súťaže, kde trénujeme od červeného kolíka, nie sú dostatočné. Popravde, koľko býva terčov na 45 metrov pre kladkáčov. Minimum. Aj to je ešte o 9 metrov bližšie, ako by sme potrebovali. A keď to nemá kde človek natrénovať, tak nemôže očakávať výsledky. Samozrejme som prihlásený na ďalší ročník a verím v ďalšie zlepšenie umiestnenia.

V lete to boli ME HDH IAA. Výborná súťaž, Rakúšania to zorganizovali veľmi pekne. Je len na škodu, že HDH IAA je podľa mňa organizácia pre Stredoeurópanov (a hlavne Maďarov). Síce sa čoraz viac pripájajú aj Rakúšania, Češi, Slováci, stále tam nenájdete lukostrelecké špičky z mekky 3D lukostreľby, zo Španielska, z Talianska, severských krajín atď. Samozrejme, strieľať do 27 metrov je príjemné.

Aj preto som si už dávnejšie obľúbil systém a pravidlá, aké sa strieľajú na súťažiach poriadaných pod World Archery. Kto ma pozná, vie, že som rád, ak súťaže sú zorganizované a "šľapajú" ako hodinky. A práve súťaže organizované pod WA-čkom také aj bývajú.

Majstrovstvá sveta 3D World Archery bývajú každé dva roky. Pred 2 rokmi to bolo talianske Terni neďaleko Ríma, v tomto roku túto súťaž organizovali Francúzi. Súťaž sa organizovala v južnom Francúzsku, asi 100 km severnejšie od Marseille - v mestečku Robion. Tam prebiehali základné kolá a eliminácie. Semifinále a finále už boli naplánované do krásneho Avignonu, do pápežských záhrad vedľa Pápežského paláca.

Snímka8.jpg Ranné tréningy boli niekedy celkom husté.

Na účasť na Majstrovstvá sveta 3D World Archery nestačia len rýchle prsty pri prihlasovaní

Viacero ľudí sa ma v júni pýtalo, ako sa dá na túto súťaž dostať. Chceli sa prihlásiť pár dní pred uzávierkou na prihlasovanie, čo bohužiaľ nie je až také jednoduché. Súťaže IFAA a HDH IAA fungujú systémom "rýchle prsty". Organizátor otvorí prihlasovanie a kto má rýchle prsty, tak sa prihlási a uhradí. Vpodstate tam môže ísť hocikto. Či vie, či nevie strieľať.

Na súťaže organizované pod World Archery je potrebné sa nominovať a na túto súťaž môže byť prihlásený strelec iba organizáciou, ktorá oficiálne zastupuje WA v danej krajine. A na Slovensku je to SLZ. Každý rok si stanovuje SLZ kritériá, podľa ktorých môžu byť nominovaní strelci na MS 3D WA.

Skrátka je to asi toto: byť členom SLZ, strieľať a nastrieľať limit na niektorej zo súťaží organizovaných podľa pravidiel WA (prípadne organizovaných pod hlavičkou SLZ), mať vybavený štatút reprezentanta, podstúpiť lekársku prehliadku u športového lekára. Ak toto všetko splníte, tak si môžete poslať žiadosť o zaregistrovanie na súťaži MS 3D WA. Samozrejme si platíte všetky výdavky sám. Vyzerá to horibilne, ale môžem Vás upokojiť, že napriek tomu, že SLZ má zaužívané tieto postupy, tak to nie je až také hrozné. Nerobia problémy a každý, kto splní podmienky, je prihlásený. A verte tomu, že sa dostať na MS 3D WA je v mnohých krajinách oveľa, oveľa komplikovanejšie a keď počujem na súťažiach príbehy z iných krajín, tak si hovorím, že zlatá SLZ. Sme malá krajina, máme málo 3D strelcov, tak nebýva problém, že by chceli zo Slovenska vycestovať viac ako traja strelci z jednej divízie. Lebo 3 osoby je limit na jednu krajinu. Aj to je výhodou, že na súťažiach WA sa stretnú naozaj tí najlepší, maximálne traja z každej krajiny.

Ako je to s nomináciou na MS 3D WA v iných krajinách?

Pre lepšiu predstavivosť len uvediem, že napr. v Rakúsku majú strelci 4-kolovú WA súťaž. Započítavajú sa 3 najlepšie výsledky. A podľa toho môžu ísť najlepší traja strelci na MS 3D WA. A že tam býva teda poriadna bitka o tieto miesta. Rakúšania majú výhodu, že všetky náklady spojené so súťažou im hradí zväz.

Rozprával som sa s Talianmi. Bola tam v reštike partia longbowákov. Pýtali sa na Duška Bindera, kde je. Poznali sa z predchádzajúcich majstrovstiev a pozdravovali ho. Tu padla reč aj na ich podmienky. Majú 3 súťaže, traja najlepší môžu ísť reprezentovať. A v Taliansku, kde je vraj až 200.000 lukostrelcov, to je dosť tvrdé. Vraveli mi, že len mužov - longbowákov je asi 10 špičkových, ktorí si menia poradia na jednotlivých súťažiach. A je pre nich veľkou radosťou a šťastím, ak sa nominujú v trojici najlepších a môžu ísť na Majstrovstvá sveta, či Európy. Na druhej strane, ak sa nominujú, všetky náklady im hradí ich zväz (štartovné, ubytovanie, dopravu, dokonca aj 25 EUR / deň vreckové). A ak prinesú medailu, dostanú navyše 700 EUR za zlato, 500 EUR za striebro a 300 EUR za bronz. Taliani mi vraveli, že môžeme byť šťastní, že žijeme v takej malej krajine. Lebo u nás na Slovensku, ak človek chce, tak sa na súťaž dostane. To máme veľkú výhodu, ktorú si sami ani neuvedomujeme.

20170918_172634.jpg Po prvýkrát som videl na súťaži aj exotických Afričanov. Toto boli zástupcovia Pobrežia Slonoviny. Všetko BB.

Naši bratia Češi - tí musia mať strelené 3 súťaže pod WA-čkovými pravidlami, ale musia streliť v priemere týchto 3 súťaží limit, ktorý je pre reflex luky cca. priemer 8 bodov / šíp.

20170918_181534.jpg

Uruguajčan, s ktorým som strieľal vravel, že si súťaž musel platiť sám, ich asociácia mu čiastočne preplatila dajaké náklady na štartovné. Ale to je asi najmenšia položka. Ale bol veľmi šťastný, že sa sem dostal. Splnil sa mu životný sen. A ešte aj dnes pozerám statusy na jeho Facebooku, ako píše v miestnych uruguajských novinách príspevky o tom, ako bol strieľať vo Francúzsku. A čo navyše! Táto súťaž ho chytila tak, že si dal na ruku vytetovať logo tejto súťaže. Napriek tomu, že skončil 18.. Ale veď je 18. najlepší na svete!

FB_IMG_1508657218563.jpg Nadšenie z MS môjho priateľa z Urugaya bola taká, že si dal vytetovať logo MS.

Chcete ísť na MS WA? Pripravte si 1000 EUR.

A keď som už pri financiách, tak ako to je so súťažami WA 3D - MS alebo ME.

Štartovné 150 EUR je vpohode. Problém býva inde. Na súťaže WA si musíte zobrať ubytovanie, aké určí organizátor. A to býva poriadne predražené. Napríklad tu som býval v jednolôžkovej izbe, ktorá stojí 100 EUR na noc s polpenziou. Dvojlôžková je za 90 EUR, 3-lôžková za 80 EUR. Počítať treba so 6-7 nocami, čo je minimálne 600 EUR. Letenka 200 EUR, transfer z letiska 80 EUR. Takže 1000 EUR je naozaj vysoká suma. Veľa lukostrelcov nevie o tom, že pokiaľ skončíte do 8.miesta (a zároveň minimálne v prvej tretine štartového poľa), tak SLZ preplatí všetky tieto náklady. Toto je super, ale málokedy sa to niekomu z našej reprezentácie podarí. V minulosti sa stačilo dostať do 16-tky, ale cca. od roku 2014 je potrebné prebojovať sa do 8-čky.

Na MS 3D WA tentoraz iba 1-členná reprezentácia

V júni som bol trošku smutný, že sa v tomto roku na MS 3D WA nehlási okrem mňa nik. Chodievajú Duško a Táňa Binderovci, len mali svadbu, Janko Knižka necítil dobrú formu, Štefan Myšiak, či Janko Kúdela si to tiež rozmysleli. Ostatní, čo chodili v minulosti, tiež odmietli. Či už pre peniaze, alebo formu. Tak som sa snažil aspoň všemocne pomôcť našim kamarátom z Čiech, aby splnili kvalifikačné kritériá. Tak si boli začiatkom júla odstreliť 1 kolo WA do Trnovca a tiež 1 kolo 3D West Cupu do Mníchovej Lehoty. Tak s odretými ušami mali 3 súťaže absolvované a celkom som sa tešil, že mi spoločnosť mali robiť Tomáš Hanuš (prezývaný Arni - výrobca rovnomenných lukov a Majster sveta IFAA, HDH, Majster Európy WA) - TRLB a jeden z najlepších TRRB strelcov - Peťo Madurkay. Zo Slovenska tak išla mohutná 1-členná reprezentácia.

Naša spoločná cesta začala v Prahe, odkiaľ sme spolu leteli cez Amsterdam do Marseille. Ja som mal luk rozložený v kufri. Chalani mali luky v 20 cm kanalizačnej plastovej rúre uloženej v ruksaku. Zaujímavý a funkčný systém na prenos lukov lietadlom. V Marseille sme si požičali auto. Bol to určite dobrý "deal", pretože oficiálny transfer z letiska sme odmietli. Stál 80 EUR na osobu. Boli sme traja, čo by bolo 240 EUR. Takto sme si požičali na týždeň auto za 112 EUR a mohli sme jazdiť, koľko a kedy sme potrebovali.

Cestovali sme v pondelok a mali sme do večera čo robiť. Presunúť sa z Prahy do Marseille, potom rýchle autom do 100 km vzdialeného Robionu. Tu nás už čakala lukostrelecká dedina so stanmi, pričom každý stan mal označenie krajiny. Ja som mal stan spoločný s Čechmi. Vybavili sme si vopred, aby sme boli spolu aj v stane, aj v rovnakom ubytovacom zariadení, čo bolo fajn.

Ako poslední sme absolvovali kontrolu náradia. Nerobili v tomto roku veľké obštrukcie, nebolo nutné ani prelepovať si madlo čiernou páskou. To zvyčajne býva problémom, pretože tvrdia, že by sa dalo akosi mieriť pomocou dajakých bodiek (značiek) na madle. Neviem si to veľmi predstaviť, ako by som mieril madlom.

Anglickú hlavnú rozhodkyňu som hneď "prepadol" otázkou, ktorú sme riešili na ostatnom kole SP. Otázka bola taká, že ako hodnotiť výstrel, ak strelíte do zvieraťa zo šikma, tesne vedľa čiary zóny. A to tak, že šíp je zapichnutý 2-3 mm za čiarou. Ale tým, že je zapichnutý z uhla, si potiahol so sebou kúsok čiary a tá sa dotýka šípu len akýmsi úzkym výbežkom. Po dlhšej diskusií s rozhodkyňou sme sa nakoniec dohodli tak, že na to nie je jednoznačná odpoveď. A závisí na skupine, ako bude hlasovať. Tá musí rozhodnúť. Čiže s úsmevom - obrazne koľko pív sľúbite strelcom vo Vašej skupine, tak budú hlasovať a tak sa to bude započítavať.

Mestečko Robion sa nachádza východne od Avignonu v oblasti s kvalitnými vinohradmi. Aj keď je superbohaté "Azúrové pobrežie" plné milionárov neďaleko, do tejto oblasti sa už veľa kapitálu nedostalo. Uzučké cesty nie vo veľmi dobrom stave, málo nových stavieb a aj tie staré chátrajú, kultúrny dom v Robione ušmudlanejší ako naše slovenské dedinské kultúrne domy. Ale ľudia sú tu veľmi príjemní a ochotní.

FB_IMG_1508657366423.jpg Mestečko Robion týmito MS naozaj žilo. Toto je článok z regionálnych novín.

Tento deň sme mali poriadne nabitý. Po kontrole náradia sme si ešte zatrénovali na tréningovej strelnici. Bola na oboch stranách údolia, každá mala svojho pískajúceho rozhodcu. Na každej strane bolo asi 15 terčov i zvierat, tak bolo do čoho trénovať.

20170918_145845.jpg

Po tréningu bola schôdzka kapitánov. Na ďalší deň mal podľa predpovede meteorológov fúkať silný vietor od mora, s nárazmi do 60 km/hodinu. A strieľať v takomto nárazovom vetre je veľmi náročné. Hlavná rozhodkyňa vydala výnimku, že počas silného vetra bude zrušený 90 sekundový limit na 2 výstrely.

Nasledovalo slávnostné zahájenie. Deti z miestnych športových klubov robili vlajkonosičov a jednotlivé delegácie sa usadali na miestnom amfiteátri pod otvoreným nebom. Organizátori boli veľmi pyšní tým, že na túto súťať prišli lukostrelci zo všetkých kontinentov. Nechýbala Ázia, Afričania, austrálsky kontinent zastupovali 3 strelci z Nového Zélandu. Kompletné 24-členné výpravy mali Taliani, Španieli, Kanada, USA, Rakúsko, Francúzsko. Po príhovoroch všetkých dôležitých boli MS zahájené.

20170918_181319.jpg

17WA3DC_DAY1_1578-L.jpg

20170918_172439(0).jpg fotografie zo slávnostného zahájenia

1.deň - kvalifikácia

Podľa pravidiel WA strieľa každý minimálne 2 dni. Oba dni sa strieľa 24 zvierat po 2 šípy. Dnes ma dali do skupiny s najlepším Francúzom a Urugayčanom. Na zahájenie prvého výstrelu sa troška čakalo, pretože veľké množstvo rozhodcov ešte chodilo po trati a kontrolovalo jednotlivé skupiny, či je každý tam, kde by mal byť.

Už prvý terč ukázal, že súťaž nebude jednoduchá. Krásne zvieratká francúzskeho neznámeho výrobcu boli stavané naozaj ďaleko. Ale začal som dobre. 10, 8. Ďalší terč 10, 11, atď. Po 6 zvieratkách som mal neuveriteľných 108 bodov. Asi 30 bodov pred súpermi v skupine.

Snímka3.jpg Uruguayčan bol ľavák, tak sme strieľali tvárou v tvár. Čo mi teda veľmi nevyhovovalo.

Potom sa to ale zlomilo. 5, 8, dokonca 1x out. Roztriasli sa mi ruky a len som sa modlil, aby som sa z toho čím skôr dostal. Druhá tretina trate bola veľmi slabá a bol som posledný v našej 3-člennej skupine. Našťastie sa mi forma opäť vrátila. Potom som poriadne zabral a nakoniec som skupinu vyhral. 364 bodov síce nie je veľa, ale na to, ako to bola ťažká trať, to nakoniec bol veľmi dobrý výsledok. Všeobecne tu mali zvieratá postavené dosť náročne. Malé zvieratká cca. 14 metrov (maličké mláďatá zajačikov, tenké stojace surikaty), antilopy veľké asi ako srny boli cca. na 26 metrov. Naozaj veľkých zvierat - medveď, jeleň bolo len pár.

Snímka4.jpg

Terén - strieľalo sa v terasovitej časti súčasných alebo bývalých viníc, olivových sadov zarastených miestnou vegetáciou. Výhodou pre mňa bolo to, že som vedel nájsť v takomto teréne určité pravidelnosti. Olivovníky boli sadené približne v 5 metrových rozostupoch, jedna terasa mala asi 12 metrov atď. Toto mi veľakrát pomohlo. Strieľalo sa často do kopca i z kopca. S tým som až taký problém nemal. Ale kamarát z Uruguaya - ten po rovine mal krásne zásahy. Ale posledné 4 terče v strmých svahoch - dal iba 35 bodov na 8 šípov, čo mu v konečnom dôsledku pochovalo nádej na postup do 16-tky najlepších. Mojim cieľom na tejto súťaži bolo dostať sa medzi 16 najlepších na svete. Po prvom dni som bol 14. Čo bolo super.

20170920_161044.jpg V lukostreleckej dedine sa čakalo na priebežné výsledky.

V lukostreleckej "dedine" sa po streľbách čulo debatovalo. Čakal som na Peťa Madurkaya, ako dopadne. Bohužiaľ mu to dnes nešlo a mal ešte menej bodov ako ja - 336.

Rozprávali sme sa s Američanmi. Tí vraveli, že tak ťažkú trať ešte ani nevideli, nie ešte aby takú strieľali. Ťažký terén a malé zóny zvierat na veľké vzdialenosti. Aj to bola asi jedna z neskorších príčin, že ani vyberaná reprezentácia USA sa v individuálnych divíziách nedostala k bojom o medaile. Arni šľapal ako hodinky, divíziu LB v tomto dni vyhral.

Chalani mi ešte ukazujú strelcov z Chorvátska. Riadne urastení drstní chlapi - asi 50-tnici. Bývalí ostreľovači z Juhoslovanskej vojny spred 25 rokov... Terče zvierat vymenili za ľudí. Trošku mi chodí zima po chrbte, keď ich vidím.

20170919_153658.jpg Pod výsledkovou listinou v lukostreleckej dedinke.

Vždy obdivujem, ak na súťažiach klape organizácia ako hodinky. A WAčko okrem dobrej organizácie má vynikajúci systém na online zverejňovanie výsledkov. A tie priebežné (a neskôr aj konečné) boli na tejto stránke: https://worldarchery.org/competition/15796/robion-2017-world-archery-3d-championships#/

2.deň - eliminácia. Iba 16-ti pokračujú. Dve tretiny končia.

Druhý deň sa pre 2/3 štartujúcich mal stať aj posledným dňom súťaže. V tomto eliminačnom kole sú už strelci zoradení podľa poradia z prvého dňa. Boli tam malé výnimky, nemohli byť dvaja strelci z rovnakej krajiny v rovnakej skupine. To bol dôvod, prečo ma presunuli zo 4.skupiny do 3. Čiže som nestrieľal s 13.-16., ale s 9.-12. Vymenili ma s Rakúšanom. Súťažný deň začal minútou ticha za obete zemetrasenia v Mexiku, ktoré veľmi zasiahlo reprezentantov z Mexika.

Snímka6.jpg Americký team začínal ráno vždy pokrikom USA, USA, USA!

Snímka5.jpg Tradičné ranné francúzske povzbudzujúce pokriky

Dnešným cieľom bolo udržať výkon z 1.dňa. Ak má človek stabilný výkon, tak by sa mal dostať ďalej. Chcel som nebyť posledný v našej skupine. To by bolo dobré znamenie.

Snímka2.jpg Arni a Alex. Obaja určite poškuľovali po medailovej pozícií. Nakoniec jeden 6., druhý 4. Jediným neskôr zlatým medailistom je ten červený pán vľavo - Zibrant z Dánska, ktorý vyhral TRRB.

Táto časť bola najskôr v starom olivovom sade, potom boli 2/3 v kamennom svahu. Včera som začal ako z ríše snov. Po 6 terčoch bolo 108 bodov. Dnes to bolo tiež z ríše snov. Ale tých čiernych snov. Po 6 terčoch 52 bodov. Z toho jeden dvojout, čo som neviem, či niekedy v živote mal. Poloviční dvaja minizajačikovia na 12 metrov. Vedel som, že musím ísť o dlaň pod zónu, aby to šlo na zónu. Inštinktívne som mieril na spodok zvieraťa. Nad - 1. out. Asi som urobil chybu, asi som to pretiahol. Mierim rovnako - nad 2.out. Pri zajačikovi zisťujem, že výška celého zvieraťa bola nižšia ako šírka dlane. Strelil som presne, ako som mieril. len ma nenapadlo, že zajačik je tak fakt maličký. No, po 6.terči s 52 bodmi som už videl, že to bude pre mňa asi konečná. Bol som beznádejne posledný v skupine. Na zvyšných 18 terčov by som musel streliť aspoň 300 bodov, čo nebolo vzhľadom na opäť ťažký terén a včerajšie výsledky reálne.

Šli sme k ďalšiemu terču s mdlou náladou. Proste to nešlo. A keď som počul, ako strieľa skupina pred nami, tak mi to na nálade nepridávalo. Počul som len výstrel a potom fiú, fiú, fiú. Kúsky šípov sa len tak rozletovali. No koniec. Všetci strelci pred nami (to bola skupina 5.-8.) outovali aspoň raz. Potom sme videli terč. Dve divé mačky ležiace na padnutom strome, za tým skala. Asi 23 metrov. Buď teraz alebo nikdy. Prvý šíp 8, druhý 10. A tu sa to zlomilo. So streľbou som si bol istý, istý som nebol v odhade vzdialenosti. Počítal som kroky predchádzajúcej skupiny, keď kráčali od modrého kolíka k zvieraťu, pomáhal si previdelnosťami v teréne (terasy, či vysadené stromy, používal som svoju "prstovú" metódu). Zvyšných 18 zvierat som nastrieľal neuveriteľných 304 bodov. Nakoniec som skončil druhý v skupine, čo dávalo veľkú šancu postúpiť medzi 16 najlepších.

Bolo to radosti, keď sme sa vrátili do lukostreleckej dediny a na veľkej obrazovke sme pozerali, ako nám priebežne nahadzujú výsledky. Skončil som po 2 dňoch 12 (rovnako bodov ako 11.Slovinec). Paráda. Peťo Madurkay nemal šťastie, dnes strieľal lepšie, ale aj tak mu to nestačilo. Skončil na 1.nepostupovom - 17.mieste. Arni postúpil z čelnej pozície v TRLB. Peťo Madurkay bol menovaný ako hlavný vodič nášho auta.

Na jednej strane tu bolo veľa radosti, ale aj veľa sklamania. Ja som si to užíval plnými dúškami. Môj cieľ - byť v 16-tke najlepších na svete, bol splnený.

3.deň dopoludnia - eliminácia zo 16 na 8

Ráno už bolo na strelnici viditeľne menej strelcov. Trénovali len tí, čo postúpili. Ja som už len riešil strhávanie do strán. Trénoval som to tak, že na 10 metrov som strieľal na hranu papierového terča od spodu nahor. Každý ďalší šíp ak bol na hrane papieru pravidelne vyššie o moju dlaň, bolo to OK.

Dnes to bolo už psycho. Všetky body z predchádzajúcich dní sa vynulovali, začíname od začiatku. Strieľa sa na 12 šípov, 12 zvierat po 1 šípe. Tu už nie je veľmi miesto na omyl. Ráno sme opäť vzorne rozdelení. Môžem povedať, že na celej vzornej organizácií súťaže sa podieľalo možno 50 dobrovoľníkov + rozhodcovia WA.

20170921_102415.jpg 1.Eliminačné kolo: Slovinsko, Rakúsko, Talianko, Slovensko...

Dnes sa dostávame na 3.okruh. Z hľadiska terénu - asi najnáročnejší. Treba streliť aspoň 90 bodov. Tak to bolo cca. v minulých rokoch. Aby som pred prvým šípom na to príliš nemyslel, počas čakania sa rozprávam s rozhodcom s Indie. Prvýkrát v živote vidí reálne takúto súťaž. Veľmi sa mu to páči. Ako najťažšie sa mu zdá odhad vzdialenosti a streľba v teréne - do kopca, či dolu kopcom. V Indií by vraj ale takéto súťaže nemohli byť. Pretože sú tam hinduisti a po náboženskej stránke by takáto súťaž neprešla. Aj keď sa strieľa iba do makiet zvierat.

Som kľudný, strieľam dobre a nakoniec takmer vyhrávam skupinu. Som druhý, na poslednom terči dávam 8, Alex Parschisek z Rakúska dáva 11. On má 90 bodov, ja 88. Zvyšní dvaja sú ďaleko za nami, bez veľkej šance postúpiť. Sme z tretej štvorice strelcov (9.-12.). Nepredpokladáme, že by sa niekto cez nás prestrieľal z poslednej skupiny 13.-16. Musia to aspoň dvaja pokaziť zo skupín 1.-4. alebo 5.-8. Dolu v stane rozhodcov, kde sa odovzdávajú bodovačky, to už vrie.

Súperi už skončili a netrpezlivo čakajú, ako sme dopadli. A zažívame šok! Doteraz prvý Talian Fábio Pittaluga nastrieľal iba 76 bodov!!! Doteraz druhý Maďar Attila Kovács končí tiež s 81 bodmi. Tak to je šok! Fábio ešte behá po skupinách a hľadá, či nenájde niekoho slabšieho, ale bolo ich málo. Skončil jedenásty. Keď si to zoberiem tak, že Fábio strieľa a trénuje počas celého roku hlavne na túto jednu súťaž, tak ročná práca je fuč. Nechodí na IFAA, na HDH súťaže, takže WA je jediným a hlavným vrcholom sezóny. Až mi ho bolo ľúto.

Ja som priebežne na 6.mieste. Neuveriteľné! Arni postúpil tiež ďalej, tak sa od radosti objímame s postupujúcimi a zdieľame smútok s vypadnutými. Arni vraví, tak máš ten litr! Najskôr som nechápal, o čom vraví, až potom mi doplo, že postupom do 8-čky mi budú preplatené náklady na súťaž a ten litr je tisíc EUR. Dvojitá radosť.

Screenshot_20171022-121842.png Poradie po prvých elimináciách.

3.deň popoludní - eliminácia z 8 na 4

Chalani Češi mi radili, že teraz sa treba ísť ľahko najesť a skoncentrovať sa. Postúpil som, ale o 15:00 ide ďalšia eliminácia, takže po chvíľke radosti už človek premýšľa nad tým, ako pôjde ďalej. V reštike sme si dali s Arnim ľahký šalát. Vedľa sedel Zibrandt Christensen z Dánska (neskorší víťaž TRRB). Ten si dal kopu špagiet, mäsa, riadno to zapil kolou a bol vpohode. Tento asi 120 kg kus chlapa bol spokojne najedený a vysmiaty. Toto keby som zjedol, tak do 30 minút z toho zaspím.

Výsledky sú na internete online, takže ma príjemne prekvapuje, koľko ľudí na Slovensku to sleduje. Cez obedňajšiu prestávku už dostávam kopu blahoželaní cez Facebook, či SMS. Dobrý pocit.

Krátky tréning a o 15.hodine vyrážame. Ideme dve skupiny. Ja som v druhej skupine 5.-8. so Švédom, Kanaďanom a Rakúšanom. Cieľ: vyhrať skupinu a dúfať, že to niekto z prvej štvorky pokazí. Strieľa sa 8 zvierat po 1 šípe. Body boli opäť vynulované. Ďalší nervák.

Prvý terč - mufĺón - asi 28 metrov, 45 stupňový uhol nahor. Dvaja súperi outujú, ja asi čiarová 8, Švéd dáva 8. Pri terči zisťujeme, že je to 2 mm od čiary a je to 5. Všetci sme psychicky rozsypaní. Pokiaľ prvé dva dni sa o nerozhodných šípoch hlasovalo, tu sa volal rozhodca. Každú chvíľu bolo počuť od niekiaľ "džadž, target namber ..". Čiže rozhodca, terč číslo ten a ten. A rozhodcovia lietali aj s lupou od terča ku terču.

Mne to nešlo. Išlo ma poraziť, že som nemal šťastie. Dal som 3x čiarovú 8-čku, ktorá bola vždy 1-2 mm v 5-ke. Takto som prišiel o 9 bodov. Mal som nastrieľaných veľmi mizerných 48 bodov. A to som vyhral našu skupinu aj s takýmto nástrelom. Neuveriteľné.

Dúfal som, že sa niekto v prvej štvorke zosype ešte viac, ako sme sa zosypali my. (Švéd v našej skupine suverénne viedol a dal na posledných 4 terčoch 10 bodov...). Dolu v stane rozhodcov ma už čakal Rakúšan Alex Parschisek. Bol posledný z prvej skupiny. Mal 49 bodov. Ja som mal o bod menej - 48. Od radosti ma objímal. Viackrát sa pýtal, či nesrandujem. Že ak áno, tak ma zabije :-).

Pre mňa - smola, veľká smola. Jeden bodík ma delil od účasti v semifinále. Veľmi ma to mrzelo, o to väčšiu radosť mal Alex. Keby jedna z tých čiarových pätiek bola za 8 bodov, tak som tam s prehľadom a postupujem z 3.miesta. Stačilo viac šťastia a pár milimetrov správnym smerom. V konečnom poradí som skončil na krásnom 5.mieste. Keby mi niekto povedal pred MS, že skončím na 5.mieste, tak mu neuverím. Ale keď je človek tak blízko bojom o medaile, tak ho to mrzí, že to nevyšlo tak natesno.

Screenshot_20171022-124144 2.png

Po 2.eliminačnom kole bolo šokom to, že vypadol aj Arni. Skončil na 6.mieste. Veľmi mi ho bolo ľúto. Tretíkrát sa po sebe neprestrieľal z 8-čky do štvorky. Nie je Majstrom sveta iba vo WA-čku, ostatné prvenstvá (IFAA, HDH IAA) už má. Toto mu aj naďalej bude chýbať do kolekcie.

Arni to celkom blbo prežíval. Ja som skončil 5., blahoželalo mi možno 100 ľudí. On skončil 6. a ani o neho nik nezakopol. Pár ľudí, čo sa dajú spočítať na prstoch jednej ruky. A povedal mi jednu múdorsť: Peter, užívaj si to. Lebo o rok, keď pôjdeš na takúto súťaž, budú všetci od Teba očakávať, že budeš iba lepší. A ak skončíš horšie, nik si na Teba ani nespomenie. Je to kruté, ale asi je v tom kopec pravdy.

Mňa potešila podpora mojej rodiny. Manželka Erika povedala, že o 2 roky v Kanade - v Alberte, kde budú ďalšie MS 3D WA, to bude určite lepšie. Teší to z dvoch strán. Jednak ma bude v tom podporovať i naďalej a tiež už mám asi predbežnú "priepustku" :-) . Dcéra Lea zasa povedala: "Tati, nebuď smutný, aspoň vidíš, že na to máš a navyše Ti to aj preplatia." Svätá pravda.

4.deň - družstvá

V družstvách sme nemali žiadne zastúpenie, lebo sme to nemali ako vyskladať. Na družstvo treba 1xCU, 1xTRLB, 1x BB alebo TRRB. Preto sme si urobili v tento deň voľno. Vybehli sme si do Avignonu, ktoré bolo sídlom pápeža v 14. a 15.storočí. Pozreli sme si tu prípravy na semifinále a finále. Bolo mi smutno, že tu zajtra nik ani zo SR, ani z ČR nebude.

K skupinám - z Francúzska som už obvolával Jožka Bošanského, ktorý je špička v CU, Duška Bindera (super v TRLB), či by sme na budúci rok na ME vo Švédsku neurobili aj družstvo. Keď strieľať, tak aj družstvá, aby sme si to užili celé. Snáď to vyjde a o rok nás bude viac a podaria sa i družstvá.

20170922_105217.jpg Pápežský palác v Avignone. V pápežských záhradách prebiehalo semifinále a pod nimi finále.

5.deň - semifinále a finále v Avignone

Vyvrcholenie celej súťaže sa uskutočnilo v historickom Avignone. Ráno prebehli najskôr semifinálové súboje dvojíc v pápežských záhradách. Strieľal prvý so štvrtým na 4 terče po 1 šípe. A následne aj druhý s tretím. Víťazi šli do finále, porazení šli bojovať o bronz. Boli tu nádherné scenérie terčov. Najkrajší boli dvaja mečúni vyskakujúci z vody pred jaskyňou. Nádhera, organizátori sa vyhrali s kompozíciou:

20170923_113613.jpg

Jednoznačnou hviezdou semifinále bola Nemka Kristina Heigenhauser (BB). Na 4 šípy strelila 42 bodov (2x 11, 2x 10). To sa nepodarilo nikomu ani v mužoch, ani v iných kategóriách. Tento výsledok podčiarkovali aj informácie o tejto strelkyni. Pred 4 rokmi bola aktívnou CU-čkárkou. Celkom dobrou. Potom dostala rakovinu, z ktorej sa dlho liečila. A hádam úspešne. Vrátila sa k lukostreľbe- strieľa BBčko a patrí k najlepším. Úžasný príbeh a navyše nástrel 42 bodov dosiahnúť s 22 librovým lukom, je neskutočné!

FINÁLE

Byť vo finále MS 3D WA je asi snom každého 3D lukostrelca. V Avignone finále prebiehalo pod Pápežským palácom, pred tribúnou so stovkami priaznivcov lukostreľby, v priamom prenose francúzskej televízie a na TV kanále World Archery. Chytili sme si dobré miesto uprostred tribúny, aby sme dobre videli s ďalekohľadom na terče, i na veľkoplošnú obrazovku, kde boli detaily.

Snímka.PNG Nádherné terče sme mali počas celých majstrovstiev. Zvieratá sa stavali po dvoch, malé aj po štyroch.

Vždy strieľali dvojice najskôr o bronz, potom o o zlato. Vždy 4 terče po 1 šípe. Vzdialenosť, ako aj zviera určoval rozhodca. Na výstrel bolo 60 sekúnd.

Snímka.PNG Zaujímavý terč - dve perlorodky. Veľa ľudí vravelo, že sa to podobá na niečo iné :-)

Veľa emócií, radosti i sklamania. Krásny zážitok. V mojej kategórií vyhral nakoniec Zibrant z Dánska. To je ten mocný pán, čo jedol špagety v elimináciaách na obed. Bol v pohode, vysmiaty a porazil ikonu 3D lukostreľby - Ferenca Molnára. 34:31.

Snímka2.PNG Zibrandt Christensen - majster sveta TRRB (IB)

O tretie miesto bojoval Alex Parshisek s Marjanom Kocmanom zo Slovinska. Obaja naši kamaráti bojovali, ale Marjan bol vyhecovaný a dal neuveriteľných 41 bodov. Alexových 28 bolo proti tomu nič. Sám Marjan mi potom vravel, že to nechápe, ako sa mu to podarilo. Ale bol v dobrej a nadupanej nálade už od prvého dňa, zaslúžil si.

Celé toto úžasné finále si môžete pozrieť aj na internete. Je to zaujímavé a poučné. Má to asi 4,5 hodiny:

https://youtu.be/hQbgFQOfudg

Majstrovstvá sveta 3D World Archery skončili. Pre mňa vynikajúce 5.miesto. Tento úspech beriem ako svoj zatiaľ najlepší úspech v lukostreľbe. Na MS to bolo vyrovnanie zatiaľ najlepšieho výsledku, aké kedy Slováci na tomto podujatí dosiahli. Pred 4 rokmi boli na Sardínií v Sassari MS 3D WA, kde Duško Binder bol s TRLB tiež piaty. Na Majstrovstvách Európy 3D WA skončil historicky zatiaľ najlepšie môj brat Ľubomír Málek v roku 2014, kedy bol v Talline 4. (TRRB). Verím, že o pár rokov niekto z našich 3D-čkarov siahne aj na medailu.

Vytvoril som si začiatkom roku akýsi tréningový plán, ktorý som sa snažil dodržiavať. Začalo to streľbou a ladením luku na 10 metrov na povale v zimnom období, cez streľbu na 18 v hale až po 3Dčko. V konečnom dôsledku je tréning asi 50% úspechu. Zvyšnými 50%-tami je psychika, ako veľmi si človek pustí ten tlak do hlavy. A toto natrénovať, nie je vôbec jednoduché, keďže sa na takéto podujatie dostane párkrát za život. Minimálne strieľať s najlepšími na Slovenskom pohári SLA 3D, či na MSR troška človeka potrénuje aj týmto smerom.

O 2 roky v septembri na MS 3D World Archery v Alberte v Kanade to snáď bude aspoň takto dobré, ako to bolo v Robione.

Ďakujem všetkým za priazeň, za to, že mi držali palce a prajem 3D lukostreľbe zdar!

Peter Málek

21616400_1665818450115309_6462094610528377396_n.jpg

Posted in Reportáže on okt 22, 2017

Partneri:
Sme členmi
European archery association 3D
Partnerské organizácie
Česká 3D lukostřelba